Matpyramiden visar vägen till hälsosamma matvanor

Publicerad 21 juni 2022

De nordiska näringsrekommendationerna och Livsmedelsverkets kostråd har genom åren ofta fått kritik – det påstås att de inte fungerar eftersom sjukdomar som hänger ihop med matvanorna och livsstilen är så pass vanliga. Faktum är att om vi hade följt råden hade hälsoläget i Sverige och många andra länder sett annorlunda ut.

Om vi hade ätit rekommenderad mängd grönsaker, frukt, bär, fullkorn, fisk, nötter, frön och hälsosamt fett, och mindre av alkohol, socker, mättat fett och energirik snabbmat – då hade det varit mindre vanligt med övervikt, fetma, hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes och vissa typer av cancer.

Man kan äta av allt – men inte alltid!

Matpyramiden är en tydlig och bra modell över hur vi kan planera och lägga upp kosten. Den visar en hälsosam fördelning av olika typer av mat, och bidrar till en bra balans av det vi behöver äta för hälsans skull.

I pyramidens bas hittar vi grönsaker, frukt, bär, rotfrukter, bönor och linser, fullkornsbröd och andra källor till fibrer. Högre upp finns fisk och skaldjur, mjölk, yoghurt, ägg, kyckling, kalkon och annat magert kött. Allra högst upp, i toppen, finns det som du kanske vill äta eller dricka mer för nöje och njutning än för hälsans skull. Det kan vara godis, choklad, glass, kakor, tårta, öl, vin och drinkar, charkprodukter såsom korv och salami samt smör och grädde. Den här maten bidrar inte med särskilt mycket mättnad, vitaminer, mineraler eller fibrer, och varje tugga ger mycket kalorier vilket gör det svårare att gå ner i vikt. Men det finns ändå utrymme för lite grann av det som du vill ha för att sätta lite guldkant, även när du är i en period av viktminskning eller när du vill behålla din nya vikt.

I basen har vi alltså mat som är näringstät och som gör dig mätt, nöjd och ger stabil energi. Den innehåller mycket näring och fibrer och ger bra mättnad och större volym i förhållande till kaloriinnehållet – alltså smarta val för dig som vill gå ner i vikt eller helt enkelt vill äta hälsosamt. I mittenskiktet finns proteinrik mat som också behövs, men det räcker med mindre mängder. Högst upp i pyramiden finns sådant som är mer energitätt och som kan göra det svårare att gå ner i vikt. Man kan kalla det fredagsmys eller lördagsgodis, några kanske säger att man ”unnar sig”, och hos Livsmedelsverket kallas det ”utrymmesmat”.

Pyramiden är upp och ner

Matpyramiden är en vägvisare som visar en hälsosam fördelning av mat och dryck, och gör det enkelt att planera sin veckomeny. Idag är det många som istället för att ha en triangel med stabil bas som smalnar av uppåt, gör tvärtom: basen är för smal och man äter för lite av fullkorn, fibrer, vitaminer, mineraler och hälsosamt fett, samtidigt som man äter för mycket av det som ger mycket energi per tugga och som främst bidrar med socker och onyttigt fett.

Det är alltså inga fel på kostråden, men många är dåliga på att följa dem, och verkar ha vänt matpyramiden uppochner.

Just nu pågår en revidering av de nordiska näringsrekommendationerna och en ny upplaga är på gång. Mer om det arbetet kan du läsa här.

Bildkälla: Hjärt -Lungfonden