Njut av citrusfrukter hela vintern!

Vintern är citrusfrukternas högtid. Fantastisk källa till fibrer, vitaminer och mineraler. Så frossa i de saftiga godsakerna nu. Fruktdiskarna är välfyllda!
Publicerad 6 december 2017

Det finns ett till synes oändligt antal sorter inom släktet citrus. Här möter vi några av de vanligaste och godaste!
 

Småcitrus
 

Småcitrus är en grupp naturliga citrusarter. Här finns vanliga sorter som clementiner, satsumas och mandariner. Så här skiljer de sig åt:

  • Clementiner kan ha kärnor men är nästintill kärnfria. Vanligast kring jul och till riktigt bra pris. Så mumsa på!
  • Satsumas är den helt kärnfria sorten med lite tunnare skal som kan skifta en aning i grönt. Något syrligare än clementiner.
  • Mandariner har många kärnor och finns i princip bara konserverad. Hoppa över dem, och satsa på färskt och gott istället.

 

Apelsiner

 

Det är nu de är som godast! Känns det motigt att skala apelsiner till mellanmålet? Förbered genom att skala hemma och ta med apelsiner i klyftor i tät burk till jobbet. Då är det bara att äta när sötsuget sätter in.

 

Blodapelsiner

 

Blodapelsiner växer där det är kalla nätter och varma dagar. Då utvecklas ämnet som ger den dess röda färg. De har kort säsong så deras bästa tid är nu!


Kumquats

 

Älskvärd liten citrusfrukt som kommer från Kina. Även om den oftast förekommer som dekoration på bakverk så är den god att äta precis som den är, med skal och allt! Eller varför inte skära i skivor, frysa in och använda som isbitar?


Lime

 

Doften av lime kan nästan få en ur balans! Så god till så mycket… Pressa ner i fruktsallad, mixa saften i smoothie, riv ner skalet i grekisk yoghurt och klicka på ugnsbakat äpple.


Grapefrukt


En frukostklassiker som fungerar även i matlagningen. Varva fina filéer av grapefrukt med avokadoklyftor och tunt skivad fänkål. Droppa över lime eller citron, några stänk olivolja och rostade solrosfrön. Förrätten är serverad!