Njut av frukt och grönt

Nyttja möjligheten att äta dig mätt och belåten med hjälp av frukt och grönt som innehåller det mesta av det vi behöver i form av vitaminer, mineraler och kostfibrer.
Publicerad 2 maj 2017

De har dessutom låg energitäthet, d v s de innehåller relativt lite kalorier men mättar bra vilket är en perfekt kombination när man vill gå ner i vikt. De flesta känner till att frukt och grönt är både gott och nyttigt. När du följer vårt program är så gott som alla frukter och alla grönsaker fria att äta utan en tanke på vare sig portionsstorlek eller vilket Pointsvärde de har. Detta gäller för all frusen och färsk frukt, samt för alla grönsaker förutom avokado, ärtor och majs. Det pratas ibland om att det inte är bra att äta för mycket frukt eftersom det skulle ha en negativ inverkan på vikten. Det som är lätt att glömma är att vi de gånger vi väljer en frukt, troligen valt ett sämre alternativ om inte frukten funnits.

Vår rekommendation är det vi kallar 5 om dagen, d v s du skall äta en portion frukt eller grönsaker 5 gånger om dagen. Det motsvarar ca 500 g vilket kan låta mycket vid första anblicken men att äta 1 äpple, 1 banan, en portion rivna morötter, några broccolibuketter och en tomat är något de flesta skulle klara av utan några större ansträngningar. Det är självklart bra om du väljer fiberrika grönsaker, som t ex morötter, olika kålsorter och bönor. Våra vanligaste grönsaker, sallad, gurka och tomat innehåller ju mest vatten, men om det är det enda du gillar är det bättre än inga grönsaker alls.

Hur kan det komma sig att rekommendationen är 500g frukt och grönt om dagen?

Ett minimum intag om 500 g om dagen har visat sig kunna minska risken för hjärt- kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Att det dessutom minskar risken för övervikt eller hjälper den som lever med övervikt att gå ner i vikt är också ett känt faktum. Frukt och grönt bidrar med mycket nyttigheter och det är dessa i kombination med sitt låga energiinnehåll som gör dem så nyttiga.

Se till att alltid ha en frukt med dig när du åker hemifrån. Bra att ha till hands om du blir lite hungrig eller sugen på något lite sött.
Skiva din favoritgrönsak på mackan, den blir både vackrare och godare.
Ta för vana att alltid ha morotsstavar i en liten skål med vatten i kylen. Bra att ha under tiden du lagar mat om du vet att du har svårt för att låta bli att provsmaka stup i kvarten.
Lägg alltid till extra grönsaker när du lagar mat, en gryta med mycket olika grönsaker blir bara godare.
Finriv t ex morot och squash och blanda ner i köttfärssåsen, bra om du har barn som fått för sig att de inte gillar grönsaker. De försvinner för blotta ögat men är likväl där.
Experimentera och gör en sallad du inte brukar göra. Vill du ha tips på bra sallader att servera till maten, skaffa vår kokbok Snabba köket, där hittar du många läckra och lite annorlunda sallader.