Ät, njut och gå ner i vikt under sommaren

Karin Nileskog, kostexpert hos ViktVäktarna, delar med sig av 5 smarta sommarstrategier.
Publicerad 8 juni 2020

Sommaren behöver inte vara en viktfälla. 

Det är är ett utmärkt tillfälle att boosta kroppen med hälsosamma vanor och god mat.

Karin Nileskog, kostexpert hos ViktVäktarna®, delar med sig av 5 smarta sommarstrategier.

1. Sänk kraven men släpp inte taget

– Min uppfattning är att många går in i sommaren och semestern med samma ambition som resten av året och det är inte realistiskt. Man kan sänka kraven men bestämma sig för att hålla fast vid de större sakerna som får stor effekt, säger Karin Nileskog och fortsätter:

– Skilj på vardag och helg även under sommaren så att det inte blir lördag hela veckan. Inför en ny vecka kan du titta igenom vad som ska hända och utifrån det bestämma vilka dagar som ska vara speciella. Det finns alltid utrymme för festlig mat och god dryck några dagar i veckan. Men du måste ha några dagar där du sköter maten och håller koll.

2. Anpassa måltiderna

– På sommaren går vi kanske upp senare och äter senare frukost. Då behöver du inte äta lunch, utan ta ett lättare mellanmål och sedan middag på kvällen. Så man inte fastnar i att man måste äta frukost, lunch och middag. Se till att anpassa måltiderna efter hur din dag ser ut, säger hon.

3. Våga testa nytt

–  På sommaren blir det mycket grillat. Här är mitt tips att våga testa att grilla grönsaker. Det finns mycket gott, till exempel portabello och majs. Grilla halloumi eller grillost. Gör goda sallader med melon och fetaost och avsluta kvällen med att grilla lite frukt. Gå ifrån det traditionella och gör en grillkväll som är lite annorlunda. Det här blir både lättare och fräschare jämfört med att grilla biff som du äter med bea.

4. Förena nytta med nöje

– När du träffar eller bjuder hem vänner, se till att ta med krocket och kubb så man inte bara sitter på rumpan hela kvällen. Även om det inte finns barn med så är det här ett kul sätt att umgås. Alla aktiviteter är bättre än att sitta still.

5. Nyttja ljuset

– Vi bor i ett land där vi har förmånen att ha ljust tidigt på morgonen och att det blir mörkt sent. Det är något vi kan nyttja genom att börja och avsluta dagen med en härlig promenad. Promenaden behöver inte vara lång utan det viktiga är att komma ut och röra på sig. 

–  Ett annat tips är att flytta ut yogamattan. Jag har även ett gummiband som jag brukar ha med mig när jag reser, det fungerar utmärkt att använda utomhus. Att vara ute mycket boostar D-vitamin-förrådet och är dessutom bra för själen, tipsar Karin.