Nötigt & nyttigt på gottebordet

Den största utmaningen med julen för oss ViktVäktare är att det plötsligt finns godsaker överallt. Så inbjudande. Så oemotståndligt.
Publicerad 19 december 2016

Och så har vi det traditionella gottebordet - denna ödesdigra plats. Här är det förstås tröstlöst... Det är bara vi själva som kan bestämma över vårt val. Men, vet vi bara att det vi väljer att stoppa i oss är “tillåtet” så kan vi njuta med gott samvete. Är det dessutom hemlagat så tenderar vi att njuta lite extra. Och det är ju bara en bonus.

Vill du kalasa på godsaker under julen utan att anstränga din Pointsbudget alltför mycket så är rådet att satsa på godis med frukt, nötter och mörk choklad som huvudingredienser.

3 läckra och snabba julgodistips!

Aprikosgömmor

Stoppa in valnötter eller mandel i aprikoser, en i varje, och förslut. Smält mörk choklad, minst 70% kakaohalt, och doppa aprikoserna. Lägg dem på smörpapper och strö på lite kokosflingor eller sesamfrön. Låt stelna och förvara sedan svalt.

Finpraliner

Dessa superenkla och vackra praliner gör du i en handvändning. Perfekt när du har ont om tid eller vill ge bort något hemtillverkat i julklapp

Smält mörk choklad. Klicka ut en knapp tesked per pralin på smör- eller bakplåtspapper. Fördela en  exempelvis en halv valnöt, en bit torkad mango och mortlad kardemumma. Låt stelna.

Lakritsmums

Mixa 10 urkärnade dadlar och blanda med 1 msk kokosolja. Forma bollar eller kuber. Blanda 2 msk finmalet lakritspulver med 1 tsk vaniljsocker. Vänd bollarna i det. Förvara svalt i tättslutande burk.