Nyttig snabbmat – en svår ekvation?

Mat som är god, nyttig och snabb är för många en önskvärd kombination som sällan går ihop. Men visst går det att lyckas med den här ekvationen, allt som krävs är lite planering.
Publicerad 7 mars 2017

Ett problem som sätter käppar i hjulet för de flesta är brist på tid. När man kommer hem från jobbet, barnen är hämtade och träningen avklarad finns det ofta varken tid eller ork för några storslagna middagar. Att ha rätt råvaror hemma är A och O i det läget. Se först och främst till att ha bra torrvaror i skafferiet. Quinoa, matkorn, matvete, mathavre, fullkornsris och fullkornspasta håller sig länge är en bra bas när man vill laga hälsosamt. Konserver är också hållbart och ofta billigt. Tomater på burk fungerar utmärkt som en smal gryt- eller soppbas. Färdigkokta bönor, linser och kikärtor kan blandas ned i det mesta: sallader, soppor, grytor och köttfärsrätter. Tonfisk och makrill på burk är bra källor till protein och hälsosamt fett. 
 

Fyll frysen med nyttigheter som grönsaker, bär, fullkornsbröd och portionsförpackningar av fisk, kyckling och kalkon. Då finns det alltid något nyttigt och snabblagat att ta till. Frysta wokgrönsaker med laxfilé är till exempel lika lättlagat som falukorv och makaroner, men avsevärt mycket bättre. 


Ägg, smoothies och sallad
Ägg i alla dess former är också utmärkt snabbmat. Omelett, äggröra, kokt, stekt, pocherat. Hur man än gör så är det proteinrikt, mättande och snabblagat. En smoothie full med nyttigheter passar utmärkt som frukost eller mellanmål, och det kan varieras i det oändliga. Smörgåsar kan också vara bra om man använder osötat fullkornsbröd med nyttiga pålägg som kallrökt lax, makrill i tomatsås, tonfisk, kyckling, ägg, avokado eller keso. Sallad är många gånger den enklaste och nyttigaste mat man kan tänka sig. Kyckling, kalkon eller lax tillsammans med grönsaker av olika slag är en bra grund. Toppa med olivolja och en riktigt god balsamico. Vill man ha en matigare variant kan man lägga till quinoa, bönor, linser, kikärter, nötter, frön eller bär. Bara fantasin sätter gränserna. 
 

Snabbmat ute - De flest äter på ett eller annat sätt lunch utanför hemmet. Om man inte tar med sig mat hemifrån kan det vara svårt att hitta nyttiga alternativ. Restaurangmat innehåller ofta för mycket salt, fett och socker, och portonerna är vanligtvis på tok för stora. Men det finns faktiskt hälsosamma snabbmatsalternativ även om man äter ute. Sushi är ett bra exempel. Särskilt om man lägger till lite grönsaker eller en lätt sallad. Sallad i sig kan också vara bra men risken är att de antingen inte är tillräckligt mättande eller innehåller för mycket fett i form av tjocka dressingar. Men en mättande bönsallad med vinägrett kan vara en utomordentlig lunch. Hamnar man på de klassiska hamburgerkedjorna kan en kycklinghamburgare utan dressing och ost vara ett bra alternativ. Bara kyckling, bröd, sallad och tomat är inte så illa. Det är absolut inget fel i att be att få byta ut ingredienser på restauranger. Hoppa över brödet före måltiden och byt ut pommes frites mot en sallad eller kokta grönsaker. Be om vinägrett istället för feta dressingar och tomatsås istället för gräddsås eller majonnäs. Allt fler restauranger och snabbmatställen erbjuder faktiskt nyckelhålsmärkta rätter och många har även börjat näringsdeklarera sin mat.