Nyttiga wraps

Nyttiga wraps är otroligt enkelt att laga och passar till dagens alla måltider. Dessutom är de kompakta och lätta att äta, perfekt för att packa i picknickkorgen, matlådan eller för en hälsosam lunch på språng.
Publicerad 1 juli 2016

Bröd

Tortillabröd brukar passa bra till wraps. Använd gärna fullkornsvarianten som mättar bättre och innehåller mer näring. Osötat tunnbröd går också bra, även om det inte håller ihop riktigt lika effektivt. För ett ännu nyttigare alternativ kan man hoppa över brödet helt och hållet och istället lägga fyllningen i stora salladsblad.

Ett paket njutning

De flesta wraps är lättlagade, goda och kan varieras i det oändliga. De är perfekta att ta med till stranden och på sommarens alla utflykter. Eller skär dem i mindre bitar och servera som förrätt, drinktilltugg eller på buffén. Man kan fylla sina wraps med i stort sett vad som helst. Dessutom är de en utmärkt uppsamlingsmåltid för diverse rester. Överbliven köttfärssås, kyckling, lax eller grillade grönsaker får snabbt nytt liv i en matig wrap.

Grönsakswrap – Skär röd paprika, rödlök och aubergine eller zucchini i mindre bitar. Grilla eller stek grönsakerna tills de är mjuka och har fått lite färg. Bred ut en klick naturell hummus på brödet, fördela grönsakerna ovanpå och toppa med hackad persilja eller basilika och lite smulad fetaost.

Currykycklingwrap – Strimla kycklingfiléer och rödlök och stek i en panna tillsammans med en aning currypulver. Blanda turkisk yoghurt med en klick sweet chilisås. Toppa med ruccola, strimlad salladslök, mango, en näve groddar och en klick av dressingen.

Medelhavswrap – Hacka persilja och färsk mynta och blanda med olivolja, citron och pressad vitlök. Häll dressingen över nykokt couscous och blanda ned hackad tomat och avokado. Fördela på bröden och toppa med stekt kycklingfilé.

Laxwrap – Bred ut en klick lätt färskost på brödet. Lägg på bitar av laxfilé, avokado, rödlök, ruccola och mango. Avsluta med hackad koriander och en aning pressad lime.

Tonfiskwrap – Blanda tonfisk på burk med hackad rödlök, tomat, hackade svarta oliver, majs och persilja. Tillsätt olivolja, rivet skal och saft från en citron, salt och peppar. Lägg en bädd av blandade salladsblad på brödet och toppa med tonfiskröran.

Kycklingwrap – Stek kycklingfilé i smör eller olja. Tillsätt vitlök och chiliflagor när ett par minuter återstår. Blanda ihop en salsa på avokado, tomat, rödlök, koriander, limesaft, olivolja, salt och peppar. Lägg salsan och kycklingen på bröden och toppa med smulad fetaost.

Mexikansk bön- och köttfärswrap – Stek nötfärs och vitlök i en stekpanna. Krydda med spiskummin, oregano, chilipulver och paprikapulver. Blanda ned tomatpuré och svarta bönor. Fyll bröden med blandningen och toppa med valfria grönsaker, till exempel sallad, tomat, avokado och majs. Har man rester av köttfärssås kan man istället använda detta som grund och blanda ned bönor och kryddor.