Kiwi – en mångsidig liten stjärna

Kiwifrukt är en given stjärna i varje fruktsallad. Den är också en perfekt ingrediens i smoothies, salsa och fruktiga marinader.
Publicerad 22 februari 2017

Vi ser fram emot de första jordgubbarna på senvåren och när hösten kommer längtar vi efter nyplockade äpplen. Kiwin kan vi avnjuta när vi vill. Kineserna prisade den för dess vackra gröna färg redan för 700 år sedan. På Nya Zeeland döpte man om den från Kinesiskt krusbär till Kiwifrukt efter den älskade nationalfågeln. Den blev en omedelbar succé när den landade i fruktdiskarna i Europa och USA på 1970-talet. Vi föll för den unika, söta men syrliga, smaken och vi älskar den fortfarande.

 

För din hälsas skull

 

Kiwi är en näringsmässig superstjärna. En stor frukt innehåller ynka 56 kcal men den är sprängfylld med såväl c-vitamin som kalium – en konkurrent till både apelsin och banan på samma gång. Den är en rik källa till fibrer och karotenvarianten lutein, som anses vara bra för ögonen. E-vitamin, som annars mest finns i feta livsmedel som olja och nötter, är det också gott om. Trots allt det nyttiga innehåller kiwifrukt inget mättat fett, inget kolesterol och en pytteliten mängd natrium.

 

Urval, hantering och lagring

 

Kiwifrukt skördas i Kalifornien på vintern och i Nya Zeeland och Chile under sommaren, vilket gör den tillgänglig året runt. En mogen, ätfärdig kiwi är fyllig, mjuk att hålla i och har en tydlig doft. Om en frukt inte är riktigt mogen i affären kommer den snabbt att mogna i rumstemperatur när du tar hem den. Har du riktigt bråttom kan du lägga den i en papperspåse med ett äpple eller päron – etylengasen som de utsöndrar snabbar upp mognadsprocessen.

Undvik kiwifrukter som är skrynkliga, skadade eller stötta. De kan mogna i rumstemperatur i upp till 5 dagar. Mogen frukt förvaras i en plastpåse i kylskåpet. Det förhindrar vätskeförlust och håller frukten fräsch i upp till 2 veckor.

Om man tvättar skalet kan man faktiskt äta det också! Vill du ha perfekta kiwiskivor så använd en äggskivare. Om du inte kommer igenom skalet är det bara att skära av ändarna och skala med en grönsaksskalare. Enklaste (och roligaste) sättet att äta den är att helt enkelt bara dela den och skopa i sig frukten med sked.

 

8 sätt att använda kiwi

 

  • Hacka och använd tillsammans med jordgubbsbitar i havregrynsgröt, frukostflingor, råris eller couscous.
  • Blanda kiwibitar med kyckling-, kalkon- eller räksallad för en söt och mättande smörgåsfyllning.
  • Skiva fint och lägg på keso, yoghurt eller glass.
  • Marinera kycklingfiléer med mosad kiwi i c:a 20 minuter. Den innehåller enzymer som naturligt mörar kött.
  • Kör 1 skalad, hackad kiwi, 1½ dl frusna jordgubbar med 1½ dl yoghurt i en mixer så får du en delikat smoothie.
  • Skaka ihop blandade grönsaker, grillad kyckling, kiwiskivor, fetaost, olivolja och vitvinsvinäger till en uppfriskande sallad.
  • Använd som smaksättare till pannkakor eller fattiga riddare.
  • Ha den som tillägg till salsa och chutney och servera till fiskrätter.