Picknickmat för sommarens utflykter

En filt i det gröna och en välfylld picknickkorg hör våren och sommaren till. Satsa på fräscha sallader, wraps och sommarens frukter och bär!
Publicerad 2 maj 2016

Potatissallad, pannkakor, bullar och saft åker ofta ned i picknickkorgen på ren rutin. För den hälsomedvetna finns det dock betydligt bättre, och godare, alternativ.

Picknickinspiration

Quinoasallad – quinoasallader är utmärkt picknickmat som kan varieras i det oändliga. Prova en fräsch variant med röd eller vit quinoa, hackad rödlök, avokado, körsbärstomater, gurka, ruccola och färsk mynta. Ringla över olivolja eller pesto och pressa över citron. Salta och peppra.

Jorgubbssallad – En ovanlig men mycket lyckad smakkombination och en färgklick på picknicken. Blanda halverade jordgubbar med babyspenat, färsk basilika, körsbärstomater, strimlad rödlök, svarta kalamataoliver, smulad fetaost, olivolja och balsamicovinäger. Salta och peppra.

Exotisk mangosalsa - Skala och finhacka 2 mogna mango. Blanda med 1 finhackad röd paprika, ½ rödlök, 3 tomater, en bunt färsk koriander, pressad lime, en nypa cayennepeppar, salt och svartpeppar. Täck över och låt stå i kylen ett par timmar före picknicken.

Sallad nicoise – Klyfta 3 hårdkokta ägg och blanda med 400 gram kall färskpotatis, 100 gram lättkokta haricots verts, 2 burkar tonfisk, 8 sardellfiléer, 2 msk kapris, halverade körsbärstomater, svarta kalamataoliver och blandad sallad. Häll på en dressing med olivolja, pressad vitlök och vinäger.

Wraps – En favorit när det kommer till god och smidig picknickmat. Man kan fylla sina wraps med vad man vill. Prova till exempel att steka strimlad kycklingfilé i lite curry och vitlök. Fyll wrapen med kycklingen, avokado, mango, rödlök, groddar och en dressing på matlagningsyoghurt och sweet chilisås. Eller gör en fräsch laxwrap med rökt lax, färskost, senap, rödlök och ruccola.

Grönsaker - Råa grönsaker som körsbärstomater, rädisor, blomkålsbuketter, endiver, selleri, morötter, gurka och paprika passar utmärkt på picknicken tillsammans med en god dipp. Blanda till exempel ihop en guacamole, hummus eller en enkel chilidipp på lättcrème fraiche, sweet chilisås, sambal oelek och lite lime.

Passa på att njuta av sommarens frukter och bär när de är som bäst. Ät dem som de är, trä upp dem på spett eller gör en fruktsallad med blandad frukt och en dressing på passionsfrukt och hackad mynta.

Blåbärssmoothie – Mixa 2 dl frysta blåbär med 1 mogen banan, 2 dl yoghurt och 1 dl mjölk. Smaksätt eventuellt ytterligare med kardemumma, kanel och en liten sked honung.

Bananpannkakor – Ingen picknick utan pannkakor! Mosa en mogen banan och blanda till en smet tillsammans med två ägg. Salta och tillsätt en nypa osötat vaniljpulver. Stek i margarin på låg värme på båda sidor. Servera med färska bär.

En aktiv picknick

Ta tillfället i akt och kombinera picknicken med roliga aktiviteter och motion. Hyr en kajak, ta med cykeln, ta en simtur i havet, kasta frisbee eller ge er ut på en längre vandring. Eller engagera sällskapet i en match fotboll, brännboll eller någon annan sport.