Pumpa - mycket mer än en prydnad

Pumpan tillför inte bara färg i matlagningen, den är dessutom bra för din hälsa. Vi lär dig nya, lätta sätt att tillaga den på.
Publicerad 1 mars 2017

Pumpan förvandlar tråkiga höst- och vinterrätter med både färg och smak. Butternut-, spaghetti- och jättepumpa är några sorter som finns i välsorterade matbutiker. 
Bra för din hälsa
Fulladdad med betakaroten, gör pumpan till en bra källa för vitamin A, C och kalium. Den innehåller även fosfor, folsyra och niacin. Niacin är bland annat bra för ämnesomsättningen och folsyra har en gynnsam inverkan på hyn och matspjälkningen.

Sortiment och förvaring
En mogen pumpa ska ha mycket färg, ett hårt skal och ge en kompakt, tung känsla när du lyfter den. De mindre varianterna är ofta bättre att använda i matlagning eftersom de innehåller mindre vatten, därför kan det vara en god idé att välja fasta, små pumpor istället. Pumpan är en lagringsgrönsak som skördas på hösten och har ett tjockt skal som gör den lätt att förvara över vintern. Förvara helst pumpan torrt och svalt. Det går bra att lägga den i kylskåpet i en papperspåse. (Använd inte plastpåse eftersom det då bildas fukt som kan leda till att den ruttnar). Du kan också skära upp pumpan i bitar och frysa in den rå eller kokt.

Tillagningstips - Pumpan kan göras söt eller syrlig eftersom det är en grönsak som är besläktad med både gurka och melon.

En vanlig tillagningsmetod: Skär pumpan i två halvor, längs med kroppen. Pensla lite olja på den skurna ytan och rosta den sedan i ugnen med den öppna ytan nedåt på ett bakplåtspapper. Rosta i 220° i ca 40 min eller tills den känns mjuk. Ta bort kärnorna och gröp ur köttet med en sked.
Till soppor passar sorten "Butternut" utmärkt. Rosta pumpan (som ovan), och gröp ur köttet. Blanda sedan med hönsbuljong för en krämig känsla. För smakens skull kan du krydda med kummin eller muskot. Vill du göra soppan ännu matigare tillsätt gärna cannellinibönor eller röda kidneybönor på slutet.
Sorten "Gold Nugget" har perfekt form och storlek för fyllningar. Ta bort kärnorna och fyll pumpan med en fyllning som du tycker om. En god fyllning kan till exempel innehålla couscous blandad med färska örter såsom persilja, koriander och mynta. Lite korinter och några rostade pinjenötter förhöjer smaken ytterligare.
För en söt fyllning: prova med att skära äpplen och päron i bitar och blanda med kanel, dadlar eller fikon, några pecan- eller valnötter och lite lönnsirap. Lägg de fyllda pumporna i en ugnsfast form som är fylld till en fjärdedel med vatten. Täck med folie och tillaga i ugnen i 200° tills de är mjuka. Ta bort folien och tillaga ytterligare 15 min för en vackert gyllenbrun färg.
En lätt och god pastasås tillagar du enkelt; rosta bitar av Butternutpumpa med vitlök och salvia eller timjan tills det får en gyllene färg. Tillsätt lite muskot och blanda med nykokt pasta, en matsked pinjenötter eller pistaschnötter och riven parmesan. För att få extra färg och struktur på såsen, blanda i ruccola eller babyspenat. Krydda med salt och peppar.
Kuber av rostad Butternutpumpa blandad med en fettfri dressing är en utmärkt (och oväntad) ingrediens i salladen.
För en utsökt variation på lasagnen, varva tunna skivor av pumpa mellan pastaplattorna. Använd din vanliga köttfärssås och mozzarella med låg fetthalt. Gratinera sedan i ugnen som vanligt.

Kolla gärna i vår receptsamling efter fler goda sätt att använda pumpa!