[{"type":"span","children":[{"text":"Lär dig mer"}]}]

Ett program anpassat för dig!

ViktVäktarnas program hjälper dig att gå ner i vikt samtidigt som du äter maten du älskar och lever livet fullt ut.

Ramadan

Hur hanterar man Ramadan samtidigt som man håller sig till programmet?
Publicerad 16 april 2021

Ramadan är den nionde månaden i den islamiska kalendern, och en tid då muslimer över hela världen kommer att fasta under dagsljus. Detta är en mycket speciell och betydelsefull tid för muslimer över hela världen. Samtidigt som de fastar från gryning till solnedgång avstår muslimer från att äta, dricka, röka och från dåliga vanor.

Fastan är avsedd att lära muslimer självdisciplin, självbehärskning och generositet. Det påminner dem om de fattigas lidande och uppmärksammar människor som inte har tillräckligt med mat och kan mätta sina barn.

Gravida, ammande och personer som äter mediciner, skall inte fasta. Även personer som reser/åker en längre sträcka, fastar inte.De som inte fastar, kan kompensera genom att skänka pengar till välgörenhet, exempelvis i ett fattigt land.

Sista måltiden innan fastan börjar, heter Suhoor, och den tar man tidigt på morgonen, strax före soluppgången. Man bryter sedan fastan (kallas för Iftar), efter solnedgången. Det finns en speciell tabell med bönetider, som man följer för att alla skall bryta fastan samtidigt.

Under Ramadan tillbringar man tid med vänner och familj, där även fastan bryts när hela familjen är samlad. Fastan bryts mestadels med dadlar och soppa, sedan går man över till maten. I den sydasiatiska kulturen är kryddiga, friterade livsmedel heta favoriter som samos, pakoras och kebab, följt av biryanis och curryrätter, toppade med rejält söta desserter som gulab jaman och rasmalai.

För någon som tänker på sin vikt kan Ramadan kännas som en utmaning. Vi har samlat tips för hur man kan hantera Ramadan samtidigt som man håller sig till programmet.

Redo för Ramadan?

Genom att tänka efter och planera kan du göra smarta matval under Ramadan. Tex kan du välja gröt istället för curry och chappati till frukost, du kan göra ugnsbakad kebab och ungsbakad potatis, snarare än friterade versioner, och ha soppor som alternativ till feta kryddiga curryrätter.

Det är också ett bra råd att dricka vatten, särskilt då Ramadan faller in under en sommarmånad med långa dagar.

Det finns en risk att använda alla sina dagliga Points vid ett tillfälle om man gör fel matval. Du kanske inte tycker att du äter mycket, men äter du fel mat som inte hjälper till att hålla dig mätt länge, så blir det ett problem. Naturligtvis kommer det att finnas dagar då du äter med familj eller vänner och matlagningen kommer att vara utom din kontroll. Men det är fortfarande möjligt att vara smart i dina matval. Kanske kan du ta en mindre portion i den här situationen och tar ett mellanmål med få Points när du kommer hem.

Våra bästa tips för att hålla dig på rätt spår under Ramadan:
  • Drick mycket vätska när fastan är öppen
  • Ät mindre mängder men regelbundet under solnedgången och soluppgången
  • Öppna fastan med färska dadlar istället för torkade sockerbelagda dadlar tillsammans med frukt istället för ”dyrare” förrätter som pakoras och samosas
  • Ha gott om NollPointsmat som färdiga sallader eller preppade grönsaksstavar, samt rostade grönsaker som passar till kött / fisk / fågel och kolhydrater eller matgryn, dvs. ris, chapati, pasta, potatis etc.
  • Välj gröt eller torkad chapati innan du stänger fastan istället för parantha som är fet och salt mat som gör dig törstig.

Våra medlemskap

Vi ger dig verktygen du behöver för att skapa en hälsosam livsstil och nå dina mål.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.