Allt om örtkryddor

Färska örtkryddor tillför underbar smak och arom till maten. Annars tråkiga rätter förvandlas till en smaksensation!
Publicerad 24 februari 2017 | Uppdaterad 2 maj 2023

Att tillsätta örtkryddor i matlagningen är ett bra knep för dig som går ner i vikt. De är fulla av arom och ger god smak samtidigt som de knappt innehåller några kalorier och inget fett. Här följer våra bästa tips på hur du väljer ut, förvarar och lagar mat med örtkryddor.

Hälsofördelar
Om inget annat skänker färska örtkryddor smak åt maten vilket kan minska behovet av salt - verkligen ett steg i hälsosam riktning!

Välj och förvara 
Under sommarmånaderna kan du antingen köpa knippen med skurna örtkryddor eller små krukor med hela växter. Om du har en plats som får mycket sol i trädgården eller på fönsterbrädet kan du köpa en billig krukvariant av din favoritörtkrydda. Varje gång du plockar de aromatiska bladen stimulerar du dess tillväxt. Knipsa av blommorna för att hjälpa plantan att hålla sig under sommaren och in på hösten.

Om du istället väljer att köpa knippen med skurna örtkryddor bör du leta efter ljusgröna blad utan bruna fläckar. De bör vara kraftiga, hela och lukta färskt och gott. Efter att du har köpt hem dem, fäst en plastpåse över bladen med gummiband och förvara dem i kylskåp. När du ska använda dem (och inte tidigare) tvättar du dem, torkar dem försiktigt och skär eller river dem. När du river bladen frigörs ofta örtkryddornas smak bättre än då du skär dem.

Matlagning med färska örtkryddor
Bland det bästa med att laga mat med örtkryddor är att man oftast kan ersätta en sort med en annan - smaken förändras medan matlagningsmetoden förblir densamma. Tänk dock på att basilika passar bäst att tillsätta precis innan du serverar eftersom de ömtåliga bladen har en tendens att svartna under uppvärmning. Gillar du inte dragon? Använd istället persilja till fisken. Slut på rosmarin? Krydda då kycklingbrösten med timjan. Vad du än väljer bör du tillsätta örtkryddan vid slutet av matlagningen för att smaken ska förbli skarp. Här är några andra matlagningstips med färska örtkryddor.

  • Blanda kokad färskpotatis (som fortfarande är varm) med 2 tsk lättmargarin, 1 tsk finrivet citronskal och 2 msk finhackad persilja. Krydda med salt och peppar efter smak.
  • Lägg kycklingbröst på en bit aluminiumfolie. Smörj med 1 tsk thailändsk grön currypasta. Skvätt på 1 tsk fisksås och strö över 1 msk hackad koriander. Baka i ugn på 220˚C i 10-12 minuter eller tills den är precis genomlagad. Kläm över lite limesaft och lägg på några till korianderblad precis innan du serverar.
  • Blanda grovhackade örtkryddor som basilika, persilja, koriander eller mynta med bladgrönsaker för en utmärkt smakkick.
  • Ge smak åt olivoljan genom att i sista stund lägga i hackad vitlök och en kvist basilika. Använd den sedan som dressing till pasta.
  • Istället för att göra traditionell basilikapesto kan du använda persilja och koriander. Ta två stora nävar av de båda örtkryddorna och kör i mixer ihop med 1 vitlöksklyfta, lite parmesanost och ”extra virgin”-olivolja efter smak.
  • Ge ännu friskare smak åt sommardrycker som lemonad och smoothies med en kvist mynta. En snabbfixad, uppfriskande dryck får du genom att lägga en stor kvist mynta i en vattenflaska som du sedan lägger i kylskåpet.
  • Fyll en kyckling med stora kvistar persilja, rosmarin och timjan innan du tillagar den (man äter inte örtkryddorna, men köttet kommer att få härlig smak).
  • Ugnsbaka 150g laxfilé med 1 tsk olivolja, lite citronskal och hackad dragon. Krydda rikligt med salt och peppar.
  • Strö skuren gräslök och hackad persilja över en omelett gjord på bara äggvitorna.