Så gör du smartare val i köket

Syna dina vanor i sömmarna för att komma på rätt kurs med viktminskningen. Här listar vi några vanliga områden där dina val - eller snarare omval - kan göra stor skillnad.
Publicerad 2 mars 2017

Ofta tänker vi inte ens på att vi steker vissa livsmedel i smör eller olja som lika gärna kan kokas eller ugnsbakas. Det går av bara farten. Men här kan finnas en viktig nyckel till din personliga framgång.

  • Ugnsstek köttbullarna istället för i stekpanna. Placera köttbullarna tätt på ett bakplåtspapper i en långpanna. Stek på 175 grader i 20-25 minuter. Hur smidigt som helst!
  • Välj vilt istället för nöt. Fetthalten i en köttfärssås på nötfärs är ca 2,5 gånger högre än samma sås gjord på älgfärs*.
  • Välj kyckling istället för fläsk. 100 gram kycklingfilé har 1,2% fett medan samma mängd fläsk har nästan 9% fett*.
  • Gör bechamelsås (vit sås) utan smör. Gör en toppredning istället. Hetta upp 3 dl mjölk under omrörning. Vispa 1,5 msk vetemjöl med 0,5 dl kall mjölk i en skål och tillsätt när mjölken sjuder.
  • Välj hel apelsin istället för frukostjuice. De flesta juicefabrikat ger oss bara onödig energi. Ett glas juice med fruktkött ger 5 Points medan en hel färsk apelsin ger noll. Men - den ger fibrer till magen istället!
  • Och sist men inte minst så här i våffeltider: Byt ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl i våffelsmeten. Vill du prova en riktigt fettsnål variant på våfflor så finner du recept på det här. Istället för grädde och sylt kan du välja kesella och bär. Minst lika gott!

*Källa: Livsmedelsdatabasen, www.livsmedelsverket.se