Så planerar du din matvecka!

Vad ska vi ha till middag idag då…? Frågan dyker upp i huvudet vareviga dag. Som på beställning!
Publicerad 27 februari 2017 | Uppdaterad 25 maj 2022

Och oavsett om vi är heltidsarbetande småbarnsföräldrar eller fria som fåglar så behöver vi vettig mat varje dag, året om. Om vi vill minska i vikt och uppnå en sundare livsstil alltså.

Skaffa dig en bra rutin för menyplanering. Första gången krävs lite mer möda, men när du väl är igång så går det smidigare. Och du slipper grubbla på den eviga frågan!

Börja med att skapa ett dokument eller ha en anteckningsbok som du alltid kan nå och anteckna i.

Vad finns hemma redan? Gå igenom skafferiet på söndagsförmiddagen. Vad kan du laga av det? Kanske en soppa av linser, lök, morot och potatis. Kokt skivat ägg på knäckebröd till det. Check! Då har vi måndagen avklarad. Och du - laga soppan redan på söndagen så har du tid över för inköp imorgon!

Skapa en meny för veckan! Skriv ner alla rätter du kan komma på som du kan tänka dig att laga och äta. Gå igenom sparade recept, surfa runt på våra recept i appen, googla det du är sugen på. Se om du kan hitta nyttiga varianter av det.

Välj rätter du är bekväm med att laga, men ta in någon ny, gärna enkel, rätt varje vecka så att du får in lite variation.

Se till att rätterna kompletterar varandra så att det inte ligger pasta på tallriken varenda dag eller bara rätter som kräver mycket förberedelser.

Stå inte vid spisen sju dagar i veckan. Om du inte vill det förstås! Planera in något helfabrikat som bara behöver värmas de dagarna som du vet kommer bli lite extra stressiga.

Bjud på en plockmiddag med det som finns hemma! Duka fram fat och skålar med grönsaker i plockbitar, några kokta ägg, en burk keso, vällagrad mager ost, lite kallskuret och ett mustigt, grovt bröd. Låt alla plocka ihop sin tallrik som de önskar. Avsluta med frukt som efterrrätt.

Sist men inte minst - laga så det räcker till lunchlådan också. Då vet du att även den måltiden blir nyttig, god och mättande!