Smal mat på smal budget

Januari kan kännas såväl mörk och kall, som fattig och långtråkig. Men ta tillfället i akt! Se det fina i att slå av på köptakten, bygga upp ett sunt matförråd och samla nya krafter.
Publicerad 19 december 2016

Skafferiet

Torkade bönor, linser, kikärter. Blötlägg och koka själv. Gör stora satser av exempelvis linssoppa och vegetarisk chili. Frys in i portionslådor så är luncherna fixade - nästintill gratis! Hummus är utmärkt som smörgåspålägg eller som tillbehör till maträtter.

Tomatkonserver. Gör en stor gryta med tomatsås och frys in i påsar. Perfekt att plocka fram som bas till pastasåsen, fiskgrytan eller köttbullarna.

Makrill i tomatsås. På knäckebröd med ett kokt ägg får du en fullgod lunch som du står dig på länge!

Nötter och mandlar kan du också hitta billigt i affären efter nyår.

Kylskåpet

Ägg. Omeletter på längden och på tvären. Här är det bara fantasin som sätter gränsen!

Keso. Passar till det mesta! Dessutom enkelt att krydda som man vill.

Vitkål. Gör en stor pizzasallad och förvara i kylen. Passar till allt och håller upp till en vecka!

Rotfrukter. Rosta, koka, mosa eller gratinera!

Lök. Vinterns smalaste och varmaste soppa gör du på klassiskt franskt vis av gul lök. Servera i ugnsfast skål med ostgratinerad brödskiva på toppen!

Citrusfrukter. Pressa till juice, skär ner i fruktsallad.

Ananas är i säsong och ofta prisvärt nu. Rena rama godiset i vinterkylan.

Frysen

Torskblock. Satsa på fisk istället för kött som är dyrt.

En hel kyckling kan lätt förvandlas till två hela middagar för 4 personer. Koka kycklingen, plocka köttet och ta vara på buljongen. Räcker till både soppa och sås.

Frysta grönsaker. Ärter, bönor, broccoli, svamp, spenat och brysselkål. Perfekt att ha till soppor, gratänger eller som tillbehör.