Smart och lätt på julbordet

Alla har vi våra “måsten” på julbordet som vi helt enkelt inte vill vara utan. Men det gäller, som vanligt, att planera och tänka till innan för att hushålla med Points.
Publicerad 5 december 2016 | Uppdaterad 1 december 2022

Så här gör du några av de vanligtvis energirika favoriterna mer rimliga i din julbudget.

Köttbullar

Använd vatten i färssmeten istället för mjölk eller grädde. Tänk på att vanliga kryddor inte kostar några Points så smaksätt lite mer bara!
Tillaga köttbullarna i ugnen. Du slipper dessutom stå i matoset vid spisen och passa. Sätt dem tätt på en plåt med bakplåtspapper och stek i nedre delen av ugnen, 30-35 min i 175 grader.

Jansson

Byt ut hälften av vispgrädden till vanlig mjölk och hälften till matlagnings- eller kaffegrädde.
Låt potatisstrimlorna sjuda sakta i gräddmjölken under omrörning tills de mjuknat. Det ger en lite “gräddigare” konsistens. Häll över i ugnsform och tillaga sen som vanligt. Minus smör på toppen då förstås!

Hovmästarsås

Klassiker som är svår att välja bort. Men det finns andra alternativ:

Blanda ca 40 % färdig sås med 60% lätt crème fraiche. Tillsätt lite färsk, finhackad dill och smaka av med salt och peppar så har du snart en ersättare värd sin plats på tallriken.

Rödbetssallad, sill och ris à la Malta

Alla rätter med mejeriprodukter är enkla att anpassa. Skippa majonnäsen och vispgrädden helt och välj turkisk yoghurt eller lätt crème fraiche istället.
Brukar du servera ris à la Malta med en skiva apelsin? Vänd på det istället! Gör en härlig apelsinsallad med rostad mandel och hackad mynta. Servera med en liten klick ris à la Malta.