Topp 5: Lyxigt & lätt med äpple!

Hösten är här, så frossa i äpplen nu! I maten till frukost och i nyttiga snacks. Men kom ihåg att äta dem med skal, det är där alla nyttiga ämnen gömmer sig!
Publicerad 2 oktober 2017

Njut äpplena med skal!

Äpplen är kaIorisnåla och ger, precis som de flesta andra frukter och grönsaker låga Points. I skalet finns gott om kalium och antioxidanter som c-vitamin och flavonoider. Flavonoider kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Dessutom ökar de effekten av c-vitamin.

Topp 5 med äpple!

  1. Kaneldoppade äppelklyftor. Gör precis som det låter: Doppa äppelklyftor i kanel och njut!
  2. Äppelcrostini. Skiva hela äpplen tunt. Bred ut på fat och strö över blandade rostade frön, t ex solros, pumpa och sesam. Njut som plocksnacks före eller efter maten!
  3. Strössla på sallader. Höstens smakrika äpplen är goda till allt! Ta för vana att tärna ett äpple när du lagar mat. Strö det över salladen eller ovanpå grytan eller köttfärssåsen.
  4. Lättsockrat äppelmos - gott i gröten, smoothien eller till söndagssteken. Kärna ur äpplen och dela i mindre bitar (behåll skalet). Lägg i kastrull med en bottenskyla vatten. Låt sjuda 15 min under lock, eller tills äpplena mjuknat. Mosa med potatisstöt. Smaka. Sockra ytterst lite om du tycker att det behövs. Fördela i mindre frysförpackningar. Frys in och ta fram vid behov.
  5. Bakat äpple med kanel och russin. Ett supersnabbt och riktigt gott mellanmål. Lyxa till det med en klick kvarg om du vill servera det som dessert.