Vad händer i din kropp… när du äter hälsosammare

I del 3 av 6 i vår temaserie “Vad händer i kroppen” fokuserar vi på hur maten påverkar kroppen och hur vetskapen om det kan få oss att vilja göra hälsosammare val.
Publicerad 23 juli 2020

Det finns mängder med anledningar till att vi äter som vi gör. Vi äter en kanelbulle för att vi är glada, påminns om barndomen eller bara för att det luktar så gott. Vi äter jordgubbar för att det är sommar, de säljs på torget vi passerar varje dag eller för att de har 0 Points. Listan på skäl till varför vi äter kan göras lång, men att även tänka på hur det kommer att gynna vår kropp är en annan aspekt. När vi väljer mat baserat på hur det påverkar kroppen blir det lättare att välja mer hälsosamma och näringsrika alternativ lite oftare. 

3 snabba fakta

  1. När vi äter mindre mättat fett minskar såväl den totala mängden kolesterol som mängden LDL (“det dåliga”) kolesterol i vårt blod. Det minskar risken för hälsoproblem, inklusive hjärtinfarkter och stroke. länka till https://www.viktvaktarna.se/se/article/det-halsosamma-fettet
  2. Protein hjälper oss att känna mättnad när vi äter, men även efter måltiden. Protein hjälper oss även bevara muskelmassa under tiden vi går ner i vikt.
  3. Fibrer hjälper till att minska den naturliga blodsockerhöjningen som sker när du äter och sänker kolesterolnivåerna i blodet. Fibrer tar dessutom tid att smälta vilket hjälper dig att känna dig mätt!

Att göra


Pinpointa vilka hälsofördelar du vill fokusera på. Välj sedan mat som kan hjälpa dig att nå de målen.

Jag vill fokusera på...Välj mat med...
HjärthälsaLite mättat fett
Kycklingbröstfilé, fisk, nötter
Känna mig mättHögt fiberinnehåll
Frukt, grönsaker, fullkorn
Behålla muskelmassaHögt proteininnehåll
Ägg, bönor, naturella fettsnåla mejeriprodukter
Sänka kolesteroletHögt innehåll av lösliga fibrer
Havregryn, bönor, ärtor, linser
Stärka skelettetMycket kalcium och vitamin D
Mejeriprodukter, nötter, gröna bladgrönsaker, fet fisk
Minska risken att utveckla cancerUrsprung i växtriket
Fullkorn, grönsaker, frukt, bönor, linser