Vakna till en nyttig frukost

Med tanke på fördelarna, särskilt vad gäller viktminskning, är det förvånansvärt att så få har vaknat upp till nyttan med att äta frukost.
Publicerad 20 februari 2017

Det är dags att vakna upp och lyssna till fakta när det gäller frukost. Alla är överens om att frukost är en av de där nyttiga vanorna som hjälper dig att gå ner i vikt. 
Här får du lite fakta och recept så att du inte längre har någon ursäkt att hoppa över dygnets viktigaste måltid.

Viktminskningsunder - Majoriteten av de som lyckas gå ner i vikt utan att gå upp igen äter frukost varje dag, visar forskning från Nationella viktkontrollsregistret (National Weight Control Registry) i USA. “Det finns ingen skillnad i rapporterat [sammanlagt dagligt] energiintag mellan de som äter frukost och de som inte gör det men frukostätarna rapporterar något mer fysisk aktivitet än icke-ätarna”, uppger representanter för registret.

Det är alltså en myt att man minskar kaloriintaget genom att hoppa över frukost. I själva verket kan motsatsen gälla eftersom man lätt gör dåliga val och äter för mycket om man är vrålhungrig under förmiddagen.

Man märker tydligt skillnaden om man jämför en frukost bestående av fullkornsflingor, lättmjölk och färska bär med en kaloririk chokladmuffins till förmiddagsfikat.

Frukost är kung - En studie som publicerades i The American Journal of Epidemiology ger också stöd åt tanken att äta ”frukost som en kung, lunch som en drottning och middag som en tiggare”.
Forskare fann att människor som följer ett regelbundet mönster med stor frukost och relativt sett färre kalorier under följande måltider hade lägre BMI än de som åt sina största måltider på kvällen.
Forskarna framför idén att förlängt fastande till följd av skippad frukost kan leda till ökad insulinrespons vid nästa måltid, vilket främjar lagring av fett. Det lönar sig att fylla på med nytt bränsle.
Frukosten sparkar också igång kroppen (och hjärnan) och förbereder dig för att prestera på topp hela morgonen. Du kan inte förvänta dig att kroppen klarar av en rask promenad till jobbet eller ett morgonpass med kardiovaskulär träning utan något bränsle före lunch.
Viss forskning tyder även på att frukost som innehåller mjölk hjälper till att maximera muskeltillväxten efter motståndsträning. Australiska sportinstitutet rekommenderar att man äter ett mellanmål efter träningen för att maximera återhämtningen. Smoothies och yoghurt passar perfekt till frukost efter ett tidigt träningspass. 
Prova denna banansmoothie
Antal portioner: 2   
Skala 1 stor banan och vira den i plast. Frys in den. Hacka bananen och kör den i mixer ihop med 3 dl lättmjölk och 1 dl vaniljyoghurt 0,5% . Servera med en gång.   

Näringsboost - Frukost kan också öka intaget av näringsämnen. Kombinationen fiberrika sädeskorn (t.ex. i form av gröt) och färsk frukt med lättyoghurt är fullproppad med nyttigheter som kalcium, folsyra, protein, näringsrika kolhydrater m.m.
Data från Nationella nutritionskartläggningen (National Nutrition Survey) visar att människor som regelbundet äter frukost har större chans att nå det rekommenderade dagliga intaget av viktiga näringsämnen än de som hoppar över frukosten. Så vad väntar du på? Ställ klockan 15 minuter tidigare imorgon och väck kropp och sinne med en läcker frukost!

Det första alternativet är fiberrikt, har lågt GI och får dig att känna dig mätt i flera timmar efter frukost. Hoppar du över frukosten och tar en muffins och kaffe kl 10 kommer du antagligen att vara lika hungrig vid lunch men har redan samlat på dig fler Points och kalorier.

Prova dessa frukosttips: