Välj rätt fett

Fett är en nödvändig del i en hälsosam kost. Men det finns bättre och sämre val.
Publicerad 25 juni 2019

Den vetenskapliga ståndpunkten står fast. Fortfarande gäller att man bör öka intaget av omättade fetter på bekostnad av mättat fett då kroppen inte behöver mättat fett. För högt intag av mättat fett är förenat med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, dåliga kolesterolvärden, cancer och inflammatoriska sjukdomar.

I Sverige, där mejeriprodukter används i mycket stor utsträckning, är det många som får i sig för mycket mättat fett. Du hittar mättat fett i rött kött, smör, ost, charkuterier, feta mjölkprodukter, choklad, glass och många färdigrätter. Ersätter man dessa livsmedel med bättre fettkällor, som olivolja, avokado, fet fisk, nötter och frön, får man istället i sig omättade fetter vilket är det hälsosamma fettet. Omättade fetter hjälper till att skydda hjärtat och behövs även för immunförsvaret, synen och hjärnans funktion.

Olivolja 

Olivoljan lovordas ständigt för sitt näringsrika innehåll. Oljan består till ca 80 procent av enkelomättat fett som kan sänka det farliga LDL-kolesterolet och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Den innehåller också nyttiga antioxidanter. Den kallpressade extra virgin olivoljan är det bästa alternativet. Den pressas mekaniskt utan upphettning, vilket bevarar alla nyttiga näringsämnen. Kom dock ihåg att den inte tål alltför höga stektemperaturer.

Rapsolja 

Precis som olivoljan tål den nyttiga kallpressade rapsolja inte särskilt höga temperaturer. Däremot är den perfekt att använda kall till dressing och vinägrett eller till matlagning på låga temperaturer. Den innehåller en hög andel enkelomättat fett och även en del omega 3. Dessutom innehåller den nyttiga vitaminer och antioxidanter.

Nötter

Nötter innehåller omättat fett och är dessutom fullproppade med proteiner, vitaminer, antioxidanter och fibrer. Det är ändå viktigt med måttlighet eftersom nötter innehåller mycket fett och förbrukar många Pointsvärden. Förbered en lagom portion i förväg istället för att hela tiden sträcka dig efter nötskålen.

Avokado

Avokado innehåller samma typ av hälsosamma fett som olivolja. Avokadon är dessutom en bra källa till vitamin E och folat. Dessutom innehåller avokado flera olika antioxidanter. Avokado är gott att äta som det är, att mosa på mackan eller ha i kalla såser, men även gott i sallader, bowls, tacos, ja listan kan göras lång. Men precis som med nötter och oljor behöver man hålla koll på mängden då den trots det nyttiga fettet är kaloririk och kostar Points, om det inte är så att du har Avokado som NollPointsmat!

Fet fisk

All fisk är bra mat, men de feta sorterna som lax, makrill och sill är extra bra sett utifrån att de innehåller nyttiga omega 3-fettsyror som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Omega 3 är även bra för utvecklingen av hjärnans funktioner. All färsk och frusen fisk tillhör NollPointsmaten så välj gärna detta flera gånger i veckan och ät både feta och magra fisksorter för att få variation.