Ät tillsammans – Ta tillbaka familje-
middagarna

Därför ska vi se till att familjen äter tillsammans, så ofta vi kan.
Publicerad 6 september 2018

Oavsett om det handlar om din riktiga familj eller ett gäng vänner, finns det många fördelar med att äta middag tillsammans.

Äter mer hälsosamt

Familjer som äter tillsammans tenderar att äta mer hälsosamt och de äter dessutom mer varierat. De vanor som grundläggs i barndomen lever ofta kvar i vuxenlivet. Har man lärt sig att äta bra mat på regelbundna tider med familjen som barn, tar man ofta med sig det när man blir äldre. Maten smakar också bättre om man äter den tillsammans genom att man njuter mer och delar upplevelsen med andra.

Det handlar egentligen inte om vad du äter under familjemiddagarna. Oavsett om det är hämtmat ni äter finns det fördelar med att äta tillsammans. Är ni en familj med ont om tid kan en matkasse vara utmärkt för att få avlastning. Ni får recept och råvaror hem till dörren och det är bara att börja laga när ni kommer hem. Ni slipper också att lägga tid på att storhandla varje vecka.

Sämre att äta ensam

Den som äter ensam tenderar ofta att göra något annat samtidigt till exempel titta på TV eller mobilen. När man gör annat samtidigt som man äter tenderar man att äta mer eftersom man inte har fullt fokus på maten. Du känner inte av mättnadskänslorna på samma sätt och får inte samma smakupplevelse. Äter du ofta själv är det därför klokt att fokusera fullt på måltiden när du äter och inte göra annat samtidigt. Praktisera gärna mindful eating.

Den sociala aspekten av måltiden

Familjemiddagar är ett utmärkt tillfälle för konversation mellan barn och vuxna i familjen, och det har visat sig ge fördelar gällande allt från bättre studieresultat till bättre självkänsla och mindre risk för övervikt och ätstörningar. Det har också visat sig att regelbundna måltider ger och struktur i livet vilket hjälper barnen att utveckla sociala färdigheter och det ger oss möjlighet att känna samhörighet.

Engagera familjen

Plockmat är utmärkt för familjemiddagar och det är därför inte så konstigt att tacos är en riktig favorit i många hem. Variera innehållet efter vad familjen gillar och den som vill äta färre Points kan byta ut brödet mot salladsblad eller helt enkelt göra en taco-sallad. Barnen kan dessutom enkelt välja de grönsaker de gillar.

Se också till att engagera hela familjen i matlagningen. Låt gärna barnen ha en dag var som de hjälper till med middagen och dessutom kanske bestämma menyn på sin dag. Barn är ofta med benägna att äta mat de har hjälpt till med.