Våra tropiska fruktfavoriter!

Utbudet av exotisk frukt har fullkomligt exploderat och idag finns mängder av färgsprakande smakrika frukter i våra butiker. Här får du en liten guide!
Publicerad 19 februari 2020

Utbudet av exotisk frukt har fullkomligt exploderat och idag finns mängder av färgsprakande smakrika frukter i våra butiker. Men vad smakar de egentligen och hur äter du frukterna bäst? Vi ger dig här en liten guide till några av våra favoriter. Så gå ut på skattjakt och leta efter dessa godingar!

Chokladapelsin

Namnet är en aning missvisande om du tror att apelsinen ska smaka choklad för det gör den inte. Namnet kommer nämligen från att skalet skiftar i grönbrunt och orange, men vi tror inte du blir besviken på smaken ändå. Apelsinen har ett brixtal (sockerhalt) på ca 12 vilket gör den till en av de sötaste på marknaden. Pressa en apelsin som du haft i kylen och servera till lördagsfrukosten, kan det bli lyxigare än så?

Cherimoya

Här har vi något att upptäcka! Fruktköttet ska vara vitt eller lätt gråaktigt och ha en krämig konsistens. Smaken liknar jordgubbar med grädde, vilket låter helt magiskt, eller hur? Håll utkik efter denna mellan oktober-mars då den är i säsong. Ät den naturell som dessert eller mixa den med banan och lite grädde, det blir en god kräm att servera till din favoritkaka.

Litchi

En liten söt favorit som är i storlek som en valnöt. Skalet är rött när de fortfarande sitter på trädet men efter skörd får de snabbt en brunaktig färg. Fruktköttet är fast, vitaktigt och mycket saftigt. Smaken är söt, lätt kryddig och aromatisk. Du skalar den likt ett kokt ägg. Litchi är ett utmärkt tillbehör till ostbrickan!

Mangostan

Mangostan kallas på engelska för “drottningfrukten” då drottning Victoria av England hade Mangostan som sin favoritfrukt, vilket är helt förståeligt! Smaken är himmelskt söt med en aningen kryddig nyans. Den är ungefär lika stor som en tomat och fruktköttet ser ut som vitlöksklyftor i formen. Ät den som den är! Du kommer inte bli besviken, så ut på jakt, den är värd att leta efter!

Drakfrukt

Den här frukten ser ut som något från yttre rymden. Den rosa vackra frukten gömmer ett vitt fruktkött med små svarta kärnor likt kiwins. Frukten har en söt och fyllig smak, som kommer fram bäst om frukten är kyld. Den är god att ha i smoothies eller dekorera gärna din fruktsallad med denna knasiga frukt.

Papaya

Här har vi en av våra klassiker när det kommer till tropiska frukter. Smaken är fyllig och söt men saknar syra så ett tips är att pressa över lite lime eller citron, då framträder smaken mer. Gör en krämig glass genom att mixa papaya med frysta hallon. Eller varför inte en papayasallad med räkor, koriander, chili och lime?

Smoothielover?

Om du älskar smoothies går det givetvis bra att använda alla dessa frukter till din smoothie. Mixa och matcha med syrliga bär, söta frukter och örter tills du hittar din favoritsmoothie.