Veckomenyer - smart för kropp och klimat!

Gör veckomenyer! Det blir så mycket enklare att äta nyttigt OCH klimatsmart. Dessa går nämligen hand i hand! Med en enkel grundstruktur är det roligt att pussla ihop menyerna. Och tänker du lite utanför boxen kommer du upptäcka en massa nya goda rätter!
Publicerad 21 augusti 2017

Skriv listor!

Bygg upp en bank av “din mat”. Fyll på i takt med att nya rätter eller råvaror upptäcks. Denna struktur är till för att du ska få variation och inspiration. Själva recepten kan du samla på en annan plats.

Kategorier av maträtter: sallad, gryta, gratäng, färdigmat etc

Kolhydratrika råvaror: Kålsorter, rotfrukter, bladgrönsaker, baljväxter, svamp etc.

Proteinrika råvaror: fisk, kyckling, nöt, vilt, ägg, tofu etc.

Tillbehör: Pasta, bulgur, fullkornsris, quinoa, mathavre, potatis etc.

Favoriträtter: till födelsedagar, fredagsmys, “bortglömda favoriter från förr” etc

Pussla ihop!

Pussla ihop dina veckor genom att plocka från de olika listorna. Dag för dag, vecka för vecka tills du har en mix av rätter som funkar för dig ett par-tre veckor framåt. Sök i ViktVäktarna® receptbank, googla eller hitta på egna. Jobba i datorn eller på utskrifter, det som funkar bäst för dig. Kom ihåg att planera för matlådor!

Frukost

Gör samma sak med frukost. Här kanske det räcker med två eller tre alternativ att växla mellan. Utgå exempelvis från en grötfrukost och en äggfrukost. Leta gärna i vår app eller på hemsidan där det finns många Pointsberäknade frukostar att välja bland.

Tips!

  • Beställ hem en färdigplanerad matkasse mellan varven så du får lite ny inspiration nya veckomenyer. Har du provat ViktVäktarnas egen matkasse från Citygross?
  • Upprepa gärna samma veckomenyer flera gånger. Vi behöver ta smarta genvägar för att få vardagen att gå ihop.
  • Tillåt dig minst en färdiglagad rätt i veckan. Från frysdisken eller take away.