Vindruvor - gudomligt gott på många sätt

Vindruvor är perfekt att ha till plockmat, som snacks eller till garnering. Det är helt enkelt en underbar frukt!
Publicerad 21 februari 2017

Det är inte så konstigt att vindruvor har blivit en mycket populär frukt. Söta, små frukter som är ätfärdiga året runt gör att de passar vid de flesta tillfällen.

Bra för din hälsa
För över 130 år sedan sägs det att den kända flingtillverkaren Dr. John Harvey Kellogg fick ordinerat 5-7 kg vindruvor per dag för att bota sitt höga blodtryck. Hur konstigt det än låter så kan det ha varit grundat på vetenskap. Skalet i vindruvorna innehåller fytokemikalier (en slags naturlig antioxidant) som kan skydda hjärtmuskeln och sänka blodtrycket. Ett som är säkert är att de kan njutas med gott samvete eftersom 100g vindruvor endast innehåller 75 kcal, 0.6g fett, massor av C-vitaminer och antioxidanter som hjälper till att skydda cellerna i kroppen.

Sortiment, tillagning och förvaring
Vindruvor finns i tre olika grundfärger: gröna (som ibland kallas för vita), röda och blå-svarta. Den mest kända sorten är den söta, saftiga och kärnfria Thompsondruvan. När vindruvorna är mogna ska de vara fasta och sitta i stora klasar på den gröna, inte bruna, stammen. Röda och blå-svarta druvor ska inte ha några gröna nyanser i sig. Gröna druvor får en något gulaktig ton när de är mogna. När vindruvorna väl är skördade fortsätter de inte att mogna så de bör skördas när de är färdiga att ätas. Se upp för tecken på att de kan vara ruttna: kladdiga, bruna fläckar eller torr stam. Färska druvor klarar sig ca tre dagar i kylskåp om de förvaras i en plastpåse eller plastlåda. Skölj druvorna just innan de ska serveras. Druvorna serveras med fördel lite kalla för att framhäva deras naturliga krispighet. För att ta bort kärnorna, skär vindruvorna i halvor och peta ur kärnorna med en kniv. Om du vill skala druvorna kan du prova att spola frusna druvor under varmt vatten tills skalet spricker. Det är sedan lätt att ta bort skalet med fingrarna.

Här är några idéer som vårt matteam kom på:

  • Använd frusna halverade vindruvor istället för is som ett naturligt sätt att söta kalla drycker.
  • Lägg frusna kärnfria druvor i en mixer och blanda med vatten för att göra en uppfriskande slushie.
  • Tillsätt färska eller rostade druvor i sallader för det lilla extra. För att rosta druvorna, lägg dem på en ugnsplåt i 200°, ca 10-15 minuter eller tills de är mjuka och saftiga. Blanda gärna de rostade vindruvorna med couscous, färska örter och pistaschnötter för en god sallad.
  • Gör dina egna russin och använd i bröd eller som goda snacks. Lägg vindruvorna på en plåt, placera i ugnen på 120° och låt stå i c:a 8 timmar eller tills de är uttorkade. Förvara sedan russinen i en lufttät burk i c:a 2 veckor.
  • För en enkel aptitretare eller dessert: Placera lite röda eller gröna druvor på en ostbricka. Vindruvor passar särskilt bra med dessertostar som brieost, camembert, blåmögelost och även cheddar. Servera gärna valnötter, pecannötter, torkade fikon och kex till ostbrickan​

Tips: Använd alltid kärnfria eller urkärnade vindruvor. Välj den färg på druvorna som du gillar!