5 fördelar med att gå 10 000 steg om dagen

Dessa vill du inte missa!
Publicerad 5 maj 2021

Nu när vi har digitala pedometrar överallt - aktivitetsmätare, telefoner, smartklockor - har det blivit lite av en besatthet att uppnå 10 000 steg om dagen. Kanske står du och stampar i sovrummet på kvällen för att få de där sista 100 stegen? Men det är mer än så. En studie från 2017 visar att när det handlar om viktminskning är det lika effektivt att gå 10 000 steg om dagen som att göra fem 30-minuters pass i veckan.

Att röra på sig regelbundet är bra för hela kroppen. En studie som publicerades i Comprehensive Physiology visar att 35 olika kroniska hälsoproblem förvärras av fysisk inaktivitet. Allt från hjärtsjukdomar och stroke till depression och förstoppning.

När du går 10 000 steg om dagen gör du något för att skydda och ta hand om din hälsa. Här är några fördelar som du kan få av att gå 10 000 steg om dagen:

1. Du kan stärka ditt hjärta

Den som går 10 000 steg om dagen har en större mängd blod som pumpar genom hjärtat per slag. “Mer blod som pumpar genom hjärtat är ett tecken på större aerob kapacitet,” säger John Thyfault, PhD, professor i fysiologi vid Kansas Medical School. “Aerob kapacitet har förmodligen den största kopplingen till dödlighet och sjukdomsrisk.”

2. Du kan lagra mindre kroppsfett

Kalorier som äts av en person som går 10 00 steg om dagen reser inte samma väg som när de äts av en person som är inaktiv. Thyfault har gjort studier som visar att för någon som tränar regelbundet används den energin på annat sätt än för de som är inaktiva. Hos de som är inaktiva lagras de kalorierna mest sannolikt som fett eller i musklerna eller levern. Det har även visat sig att de som är aktiva regelbundet är bättre på att hantera perioder som jul, påsk etc. utan att gå upp så mycket i vikt.

3. Du kan hjälpa till att stabilisera blodsockret

Låt oss säga att Thyfault är ute på middag med två vänner: en som går 10 000 steg om dagen och en som går 1000 steg om dagen. Med en enkel glukosmätare kan Thyfault avgöra vem som är vem och se vem som löper högre risk för typ 2 diabetes.

“Personen som går 10 000 steg om dagen kommer att ha mycket lägre glukos- och insulinrespons i blodet efter en måltid.” säger han. “Den inaktiva personen kommer att ha en mycket högre respons. De höga nivåerna av glukos och insulin efter en måltid är en indikator på vem som utvecklar diabetes eller kardiovaskulära sjukdomar.”

4. Du kan förbättra din hjärnas prestationsförmåga

Förmågan att lära sig nya saker, utveckla nya hjärnceller och sakta ner kognitiv försämring hjälps alla av daglig, måttlig träning. En studie i journalen Current Biology visar att endast en aktivitet förbättrar hjärnans förmåga att kunna omorganisera, reparera och anpassa sig till nya situationer. Aerobisk aktivitet, såsom att promenera, kan även stimulera ny celltillväxt i hippocampus, delen av hjärnan som reglerar känslor och minne, enligt en studie gjord på råttor som var publicerad i The Journal of Physiology.

5. Du förstärker hälsosamma vanor

Små framsteg bygger framgång. Om någon har gått 10 000 steg igår och dagen innan är det större chans att man når det målet även kommande dag.

“Hela konceptet för att gå 10 000 steg är baserat på att göra rörelse till en del av en normal rutin. Det underlättar beteendeförändring,” säger Brian Richardson, professor i träningspsykologi. “När det handlar om viktminskning är beteendeförändringar beroende av att skapa vanor.”

Nu när du vet alla fördelar med att promenera, får du 10 tips för att nå 10 000 steg här.

Våra medlemskap

Vi ger dig verktygen du behöver för att skapa en hälsosam livsstil och nå dina mål.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.