8 tips för att bryta ditt stillasittande

Stå upp för din hälsa
Publicerad 25 juni 2020 | Uppdaterad 26 december 2024

“Ett objekt som är i vila förblir i vila, och ett objekt som är i rörelse förblir i rörelse”. Detta kommer från Newtons första lag om rörelse som säger att ett objekt kommer att fortsätta göra vad det gör tills något tvingar det att ändra det. Detta säger en hel del även om oss människor.

Vi blir överlag mer och mer stillasittande och många av oss sitter flera timmar i sträck varje dag… tills något tvingar oss att resa oss upp (t ex behovet att besöka toaletten eller hämta ett glas vatten). Att sitta mindre hjälper oss att må bättre och det förbättrar vår hälsa. För att bryta vanan att sitta ner kan vi behöva göra förändringar i vår närmiljö och skapa förutsättningar för oss själva att resa oss upp oftare.

3 snabba fakta

 1. Att sitta under längre perioder kan kopplas till ökad risk för hjärtsjukdomar, typ 2 diabetes och vissa former av cancer (det gäller fastän vi tränar regelbundet). Att sitta mindre kan minska dessa risker.
 2. Hur vår närmiljö är utformad påverkar hur mycket tid vi spenderar sittandes. Det hjälper om vi ändrar om på ett sätt som uppmuntrar oss att sitta mindre.
 3. Många av våra dagliga rutiner är vanor - vi märker knappt att vi gör dem. När vi blir mer medvetna om vanorna som leder oss till att sitta under långa perioder kan vi börja skapa nya vanor som får oss att sitta mindre.

Att göra

Fundera över när du brukar bli stillasittande långa stunder. Ta hjälp av tipsen nedan (eller skapa dina egna) för att bryta rutinen att sitta ner.

 1. Sätt dagliga ”stå upp” påminnelser i kalendern i telefonen eller datorn.
 2. Sätt ett alarm i ett annat rum under din TV-tid så tvingas du att resa dig upp och stänga av det.
 3. Ta en paus från stillasittandet och prova en aktivitet inspirerad från någon av våra artiklar om motion. Träna var som helst och när som helst. 
 4. Utmana dig själv att enbart föra en telefon- eller sms-konversation när du står upp.
 5. Ändra ställning ofta, helst bör du inte sitta i samma position mer än en halvtimme i taget. Res dig upp och sträck på kroppen innan du sätter dig igen i en ny position.
 6. Gör något varje timme som gör att du behöver röra på dig: hämta vatten, gå på toaletten, stretcha, hoppa i poolen/havet.
 7. Lägg saker i soffan som gör att du aktivt behöver tänka efter (och plocka bort sakerna) innan du sätter dig ner.
 8. Testa ljudbok i stället för att läsa boken själv. Då kan du gå eller stå medan du lyssnar.