5 fallgropar när du tränar - och hur du undviker dem!

Att få in bra träningsvanor kan ha sina utmaningar. Har du misslyckats tidigare kanske du tvivlar på att det någonsin ska funka.
Publicerad 27 april 2018

1. Vara träningsperiodare

Börjar du ofta träna när det är billigt med gymkort? Tränar nästan alla dagar i veckan för att två månader senare vara uttråkad eller skadad? Mycket vanligt! Börja träna måttligt, kanske 2 gånger i veckan till en början. Det är ju roligare att sedan utöka antalet träningstillfällen än tvärtom.

2. Inte sätta upp mål

En klassisk fallgrop om man är träningsperiodare (se punkt 1)! För att sätta upp ett smart och hållbart mål kan du, helst skriftligt, svara dig själv på några frågor: Vad vill du uppnå med din träning? Varför? När ska du ha uppnått det? Hur ska du uppnå det? Därefter kan du formulera och skriva ner ett mål som är: Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsatt (SMART).

3. Träna för hårt

Du kanske tränar för hårt, eller anmäler dig till ett lopp som är om två veckor. Det kan lätt slå över och leda till skador istället. Denna fallgrop är typisk om man har för bråttom att uppnå sitt mål. Se över ditt mål och hur realistisk din tidsplan är. Sätt upp delmål också, så du får anledning att fira dina framgångar oftare!

4. Ingen ordning på träningskläderna

Ta för vana att göra i ordning träningsväskan direkt efter träningen så den står packad och klar i hallen till nästa gång. Investera i fler ombyten. Du kan hitta bra kvalitet på kläder till lågpris. Skaffa också en särskild necessär med allt du behöver efter träningen.

5. Inte göra det man tycker är roligast

Vad skulle du helst av allt vilja göra? Bli kroppsbyggare? Åka vattenskidor? Spela golf? Allt är möjligt. Ta vattenskidor som exempel. Undersök vilken sorts fysisk träning som krävs för att bli bra på vattenskidor. Börja med det. Och anmäl dig sen till en kurs i sommar!

Lycka till!