5 anledningar till att du ska träna

Visst kan det verka självklart att det är bra med träning. Men ibland behöver vi påminna oss om varför det är så bra. Dessa anledningar kanske kan ge dig en knuff ut i motionsspåret!
Publicerad 13 november 2017

1. Träning höjer humöret!

De flesta känner sig väl till mods efter ett motionspass. Träning är alltså en riktig humörhöjare! Det har till och med visat sig att fysisk aktivitet har dokumenterad effekt vid depression. Det går att lindra och i många fall bota depressioner genom träning. Rekommendationen är 3 stycken 60-minuterspass per vecka i minst 8 veckor.

 

2. Träning ger dig bättre sömn!

Fysisk aktivitet tröttar ut kroppen på ett bra sätt. Tränar du dessutom utomhus mitt på dagen får du, förutom en bra dos D-vitamin, också påfyllning av melatonin, ett hormon som gör oss sömnigare.

 

3. Träning gör att hjärnan jublar!

Träning påverkar även hjärnan. Det är positivt för både minne, beslutsfattande och vår inlärningsförmåga. Så du tränar dig inte bara för att bli stark fysiskt utan även piggare och alertare eftersom din fysiska kondition har effekt på hjärnans kognition. En rask promenad för att reda ut kluriga problem kanske inte är så dumt.

 

4. Träning gör dig stark och ger dig bättre kondition!

När du bygger upp din muskelmassa så minskar fettet och inte musklerna i första hand när du går ner i vikt. Musklerna och styrkan skyddar dig från skador såväl i vardagen som på träningspassen. Dessutom blir skelettet starkt, särskilt av styrketräning. Det är verkligen att rusta sig för livets svängar!

 

5. Träning ger gemenskap!

Det brukar vara en av de viktigaste anledningarna till att man lyckas med sin viktnedgång. I träningssammanhang finns många likasinnade och det är lätt att bygga nätverk av människor som peppar varandra. Vi behöver varandra helt enkelt!