En livslång vana

Hur får man träningen till en självklar del av vardagslivet och en livslång vana?
Publicerad 20 juni 2016

I en hektisk vardag med ett fullspäckat schema kan det kännas lockande att prioritera bort timmarna på gymmet. Då är det svårt att få rutin på träningen och för många förblir det en daglig kamp. 

Vinnande strategier

För vissa verkar träningen komma så naturligt. Det verkar inte vara en ansträngning utan snarare ett beroende som de inte vill vara utan. För andra är det en daglig kamp att hitta träningsmotivationen. Ofta misslyckas det och träningen prioriteras bort gång på gång. Att skapa en ny vana är alltid utmanande, särskilt när det handlar om en tidskrävande aktivitet som träning. Men det finns ett par avgörande strategier som skiljer de mest konsekventa motionärerna från dem som aldrig lyckas få rutin på träningen.

Minimera tänkandet

Den bistra sanningen är att de flesta av oss inte har viljestyrka nog att fatta goda beslut dag ut och dag in. Och det behövs inte heller. Det har visat sig att de mest konsekventa motionärerna är de som knyter träningen till en återkommande händelse i sin vardag. Det kan vara att man alltid beger sig till gymmet direkt efter frukost, utan att medvetet bestämma sig för det varje gång. Man väger inte för- och nackdelar mot varandra och man känner inte efter om man verkligen vill träna nu. Eller om man kanske skulle skjuta på det till ikväll. Eller imorgon rentav. Det finns inte utrymme för att vela och fundera utan det är ett automatiskt beslut som triggas igång av en återkommande händelse, till exempel att äta frukost.

Tänk kortsiktigt för långsiktiga vanor

En annan bevisat framgångsrik strategi är att omformulera sin motivation för att träna. De flesta tränar för att förbättra hälsan och/eller gå ned i vikt. Det är goda anledningar men forskning på området visar att det inte är tillräckligt starka drivkrafter för att skapa en varaktig rutin. Vi människor vill ha omedelbara belöningar, inte långsiktig hälsa. Att fokusera på njutningen som träningen ger på kort sikt är nyckeln till att göra det till en livslång vana. En betydligt starkare sporre är därför att inrikta sig på de direkta effekterna av träningen; man känner sig stolt, upplivad, pigg, energisk och mer klartänkt. Det är lättare att komma in i träningsrutinen om detta är målet istället för att bli av med 10 kilo före sommaren eller att motverka hjärt- och kärlsjukdomar i en avlägsen framtid. Nästa gång du funderar på att skippa löprundan bör du tänka på hur bra du kommer må och hur stolt du kommer känna dig efter bara en timme. Om du snörar på sig skorna och ger dig ut vill säga.

Små steg

Fråga dig själv varje dag vad du kan göra just nu för att komma lite närmare dina mål. Du kanske inte alltid har tid för ett helt träningspass, men troligen hinner du med en rask promenad under lunchen, några styrkeövningar på kontoret eller ett par rundor i trappan under reklampausen. I en stressig vardag där träningstimmen alltid skulle kunna läggas på mer trängande sysslor är alla små steg värdefulla. Att hela tiden sätta den ena foten framför den andra, hur litet steget än är, tar dig till slut till målet.