En träningskompis gör det roligare

Hur du än vill röra på dig så kan det bli roligare att göra det tillsammans med någon. Här får du tips på hur du kan få stöd och hjälp.
Publicerad 22 mars 2019

Du känner säkert igen dig i att en lång pendling kan upplevas så mycket snabbare om du pratar med en vän under tiden. Och att ta sig an ett projekt på jobbet blir så mycket lättare om man gör det tillsammans i sitt team. Och att dela sin vikt- eller hälsoresa med en vän kan göra det så mycket roligare. Vi är sociala varelser så det är inte så konstigt att stöd och support från vänner betyder mycket. Det gäller även för träning där uppmuntran från andra kan inspirera dig till att röra på dig mer.  

Din träningskompis

En träningskompis måste inte jogga bredvid dig (om det inte är så att du gärna vill att någon finns vid din sida och hejar på dig). Det behöver heller inte vara endast en person. När du funderar över vilket stöd du skulle behöva, överväg inte bara vad (eller vem) som fungerar för dig just nu utan tänk även på vad som har fungerat tidigare. Det varierar från person till person.

Hitta det som passar dig

Innan du väljer vilka som du vill ska ingå i ditt supportteam behöver du fråga dig själv vilken typ av hjälp du behöver. Behöver du den energi och upplyftning som finns i en grupp? Kolla upp vilka gruppträningsmöjligheter som finns där du bor. På många orter finns det även t ex löpargrupper om du vill prova det. Vill du få hjälp och stöd av likasinnade online kan du gå med i någon av våra Aktivitetsgrupper som finns i Community i ViktVäktarna® app. Om du föredrar att få mer specifik hjälp och stöd i din träning kan du anlita en personlig tränare. Och vill du maxa det sociala inslaget, fundera över vilka aktiviteter du kan göra tillsammans med vänner och familj. Ring t ex en vän medan du tar en promenad eller gör skogsutflykter med familjen.

Precis som du är mer benägen att hålla fast vid en aktivitet om du gillar det du gör, är det också mer troligt att du förblir inspirerad och engagerad om du har träningskompisar att få stöd av.