Fördelar med styrketräning

Styrketräning är en träningsform som ibland prioriteras bort när man vill gå ned i vikt. Men fördelarna med styrketräning är många – oavsett vad man har för mål med träningen.
Publicerad 28 september 2016

Underlättar vardagen

En stark och funktionell kropp är A och O för att klara av vardagen och hålla sig frisk även på äldre dagar. Genom att stärka kroppen och bygga upp en användbar styrka underlättas i stort sett alla vardagssysslor, från att bära tunga matkassar till att sitta på en stol med god hållning hela dagen. Andra fördelar är ökad uthållighet, insulinkänslighet, bentäthet, balans och rörlighet. De flesta upplever också förbättrad psykisk hälsa och färre problem med till exempel rygg- och axelsmärtor till följd av ett stillasittande arbete. Styrketräning är också kopplat till en betydligt mindre ökning av åldersrelaterat bukfett jämfört med de som endast konditionstränar. Fördelarna är minst sagt många. Rädslan för att bli stor och krallig av styrketräning är helt tagen ur luften. Det krävs flera års slit på gymmet innan man behöver oroa sig för det. Däremot blir man snabbt starkare och får mer vältonade muskler och bättre hållning.

Basalmetabolismen ökar

Mer muskler är nyckeln till en högre förbränning. Att öka sin muskelmassa är nämligen det bästa, och egentligen det enda, sättet att öka sin basalmetabolism i någon större utsträckning. Basalmetabolismen är hur mycket energi kroppen förbränner i viloläge. Alltså hur mycket som behövs för att hålla värmen uppe, hålla igång kroppens organ och underhålla muskelmassan. Ju mer muskler desto högre förbränning helt enkelt. Konditionsträning må förbränna mer energi under själva passet men det har ingen direkt påverkan på basalmetabolismen. Även efterförbränningen är betydligt större vid styrketräning. Förbränningen kan vara förhöjd i så mycket som ett dygn efter passet, bland annat eftersom det är energikrävande för kroppen att bygga upp ny muskelvävnad. Detta innebär att styrketräning och en ökad muskelmassa höjer den totala förbränningen, även de dagar man inte tränar.

Styrketräning skyddar vid viktminskning

Styrketräning är också viktigt när man går ned i vikt för att minimera muskelnedbrytningen. Det är ett sätt att garantera att viktminskningen i största möjliga mån kommer från förbränning av fett och inte muskler. När man går ned i vikt och ligger på ett energiunderskott bryts nämligen även muskelmassan ned om man inte underhåller den med tung träning.

Träna rätt

Styrketräning med fria vikter eller den egna kroppsvikten är att föredra då det även tränar upp bålstabilitet, rörlighet och balans eftersom rörelsebanan inte är fast. De fria vikterna tvingar en att spänna bålen för att stabilisera kroppen samtidigt som många fler småmuskler tränas. Det är framför allt detta som ger en funktionell styrka. Gymmets styrketräningsmaskiner lämpar sig bäst för nybörjare som behöver öva in tekniken och bygga upp en grundstyrka. Så fort man har tekniken inne kan man gå över till de fria vikterna.