Gör träningen social

Det krävs motivation och en engagemang för att upprätthålla en god träningsrutin. En del finner detta inom sig själv medan andra behöver stöd och inspiration från andra människor.
Publicerad 9 november 2015

Det krävs motivation och engagemang för att upprätthålla en god träningsrutin. En del finner detta inom sig själv medan andra behöver stöd och inspiration från andra människor. Flera studier visar att man har större chans att nå sina mål om man får socialt stöd, antingen från personer i ens närhet eller via internet och sociala medier.

Träna tillsammans
Att skaffa en träningspartner brukar kunna ta träningen till en ny nivå. Man pushar och motiverar varandra och träningen blir roligare. Dessutom är det betydligt svårare att strunta i träningen om man har någon annan att ta hänsyn till. Den optimala träningspartnern är någon som ligger på ungefär samma nivå som en själv och som har liknande mål. Fråga runt bland vänner, kollegor, grannar och släkt om det är någon som vill börja träna. Eller dra igång en träningsgrupp på jobbet och hitta på aktiviteter som vem som helst kan delta i. Ge er ut i löpspåret, boka in er på en spinningklass eller träffas i gymmet efter jobbet. Träningssällskapet behöver förstås inte vara någon utomstående. Det kan minst lika gärna vara din partner, mamma eller ett syskon. Gör träningen till ett familjeprojekt och få en timmes kvalitetstid tillsammans. Att få med sin närmaste familj på banan brukar vara ett oerhört stort stöd.

Virtuellt stöd
Involvera personer i din närhet som vill gå ned i vikt och skapa en privat grupp online där ni kan diskutera, inspirera och peppa varandra. För de som inte har någon i sin närhet som vill gå ned i vikt finns det fantastiska möjligheter att med dagens teknik hitta likasinnade genom sociala medier, forum och chattgrupper. Det kan vara till stor hjälp att vara del av en gemenskap som verkligen förstår ens utmaningar och delar ens mål. Låt dig inspireras av andras framgångar och hitta stöd och motivation när det känns motigt. För de som vill flytta socialiserandet utanför datorskärmen kan en organiserad träningsresa vara ett spännande alternativ. Man träffar nya människor med liknande intressen samtidigt som man får hjälp att trigga igång träningslusten och viktminskningen.

Smittsamt
Övervikt och en ohälsosam livsstil smittar tyvärr. Har man många personer som lever med övervikt i sin närmaste sociala krets löper man själv större risk att bli överviktig. Störst är risken om man har en partner som lever med övervikt. Försök därför få med familj, vänner och kollegor på noterna och engagera dem i din hälsosamma livsstil. Det smittar nämligen även åt andra hållet. Omger man sig med människor som försöker eller har lyckats gå ned i vikt har man också själv större chanser att lyckas.

Förbli oberoende
Samtidigt som ett starkt socialt stöd kan hjälpa en att nå sina mål snabbare är det viktigt att inte förlita sig alltför mycket på det. Man behöver i grund och botten ingen annan än sig själv för att lyckas. Att förlita sig för mycket på andra kan leda till att man flyttar ansvaret från sig själv till någon utomstående. Ta ansvar för din egen viktminskning och hitta din egen inre motivation, men sök gärna stöd och inspiration hos andra.