Gymma utomhus

När vädret tillåter är det perfekt tillfälle att träna utomhus!
Publicerad 9 november 2015

Utegym finns utspridda på många ställen runt om i Sverige, ofta i anslutning till ett motionsspår så det passar perfekt att avsluta en promenad eller joggingtur med några övningar när du är varm i kroppen. Alternativt kan du säkert hitta en bänk eller använda dig av saker som finns i naturen. 

Bli gladare av att träna ute
Att träna utomhus gör dig faktiskt gladare än om du tränar inomhus. Dels blir du automatiskt piggare när solen skiner från en klarblå himmel, men rör du dessutom på dig ökar lycko-nivåerna ytterligare. Det är den mentala tillfredsställelsen som ökar jämfört med efter ett träningspass inomhus. Att få i sig frisk luft och vara i naturen verkar avstressande. Under varmare årstider kan det vara en bra idé att försöka ta tillvara på det ljus som finns och byta gymmet mot utomhusträning.

Utegym
Det finns flera fördelar med utegym, som att de till exempel är gratis, öppet för alla och tillgängliga dygnet runt. Det betyder att det inte är några öppettider att passa och du behöver sällan trängas med andra och vänta på maskiner. Vissa utegym är helt byggda i trä och du använder din egen kroppsvikt för att göra övningarna. Andra utegym har mer specificerade maskiner och erbjuder instruktioner för hur övningarna ska göras.

Exempel på övningar
Utbudet av maskiner på ett utegym är lite mer begränsat i jämförelse med ett fullt utrustat innegym, men du kan träna alla stora muskelgrupper som rygg, mage, ben och armar. Med lite fantasi kan du variera övningarna så att hela kroppen får jobba ordentligt. På många av utegymmen hittar du redskap för ryggdrag, marklyft, armgång och knäböj. Du jobbar med kroppen som motstånd och kan anpassa nivån helt efter din egen styrka och dagsform. Tänk på att alltid värma upp innan du börjar med en styrkeövning och att alltid ha stöd i magen. Spänn core-musklerna i varje övning så att inte din rygg tar skada.

Positivt miljöombyte
Oavsett om du vill avsluta en promenad med några styrkeövningar eller köra ett fullt styrkepass är utegym ett perfekt sätt att träna kroppen och på köpet får du frisk luft, fyller på d-vitaminförrådet och ger din kropp en chans att stressa ner. Forskning har visat att utomhusträning skapar en positiv spiral där du gärna fortsätter och håller i gång din träning lättare än om du tränar inomhus, så att byta miljö under den varmare årstiden kan vara ett bra tips för att hålla i gång träningen även på sommaren.

För att hitta ditt närmaste utegym kan du kika på din kommuns hemsida.