Härliga vinteraktiviteter

Kalla, krispiga vinterdagar är det perfekt att ägna sig åt en utomhusaktivitet.
Publicerad 9 november 2015

Under vinterhalvåret när det är mörkt stora delar av dagen gäller det att passa på att vara ute de få timmar det är ljust. Att vara ute i naturen är ofta något som passar alla, och en trevlig gemensam aktivitet för familjen. Efter att ha åkt skidor eller promenerat en lång stund finns det inget härligare än att slå sig ner och värma sig med en varm dryck, något gott tilltugg och lite välförtjänt vila, kanske i en snödriva med ansiktet vänt mot solen.
Frisk luft och rosiga kinder gör gott för kroppen och sinnet och att få lite ljus på sig är bra för d-vitaminproduktionen som gör oss gladare.

Längdskidor
Att ta sig runt i naturen i lugn och ro är som balsam för själen och med ett par längdskidor på fötterna glider du fram genom landskapet i tystnad, det enda som hörs är knarret från skidorna och naturens sus. Längdskidåkning är också en träningsform där hela kroppen får jobba och riktigt bra för konditionen. Ofta finns det anlagda spår av varierande längd vid friluftsanläggningar som du kan följa om du inte vill ge dig ut på egen hand och pröva dig fram genom skogen.

Utförsåkning
Vill du ha mer action och fart så är slalom eller snowboard en härlig vinteraktivitet, men det krävs oftast att du tar dig till norra Sverige och de skidanläggningar som finns där för att få riktiga backar och ordentligt med snö. På en del platser runt om i Sverige finns det mindre backar du kan åka till över dagen om du inte vill ge dig i väg en längre bit.

Skridskoåkning
Skridskoåkning kan du också passa på att ägna dig åt antingen på en skridskobana, sjö eller på havet. Ska du ge dig ut på tur med långfärdsskridskor är det bra att ha kännedom om isens djup och eventuella vakar och svaga partier för att undvika att man går igenom. Åker du skridskor på skridskobanor behöver du inte oroa dig för sådant. Men då går du i stället miste om den vackra naturupplevelse det kan vara att vara ute på ett öppet hav och dra långa skär medan små snöklädda öar svischar förbi.

Promenader gör susen
Men, du behöver inte ägna dig åt några avancerade aktiviteter som kräver resor och utrustning för att njuta av naturen och den friska luften. Snön lyser ju ibland med sin frånvaro och är det bar backe är det perfekt att ge sig ut på en promenad i skog och mark. Människan är gjord för att vara aktiv och när du rör på dig stärker och aktiverar du kroppens funktioner. En så enkel sak som en promenad gör att du får igång blodcirkulationen, andning och rörlighet bland annat. Förutom allt gott det gör för kroppen så är det också bra för själen, det är ett ypperligt tillfälle att passa på att fundera över saker. Att ta en promenad och rensa tankar, fundera över mål och visioner och andas frisk luft är verkligen ett tips – året runt!