Hur tränar du i jul?

Julledigheten är inte bara mat, julgodis och mys med nära och kära.
Publicerad 9 november 2015

Julledigheten är inte bara mat, julgodis och mys med nära och kära. Det kan också vara ett gyllene tillfälle att på ett hälsosamt sätt ta vara på sin lediga tid, hitta nya favoritträningsformer, låta kinderna bli väderbitna under en långpromenad – eller checka in på ett SPA.

Kanske har du tidigare haft som mål att träna ett visst antal gånger i veckan. Det är en bra målsättning och betydligt mer träning än medelsvensken lyckas med. Men sätter du konkreta mål med ett mer tydligt innehåll eller ett mer specifikt mål med din utveckling, kommer du att se mer påtagliga resultat, till exempel på styrka, koordination, spänst eller snabbhet. Att sätta konkreta mål med sin träning innebär en annan typ av beslutsamhet och motivation, och ett annat allvar. Det innebär också att man på ett tydligt sätt behöver tänka igenom vad man behöver göra för att nå målen.

Sätt ett utmanande träningsmål för julledigheten. Kanske är det att träna fem gånger mellan den 20 och 31 december? Att ta åtta morgonpromenader eller att springa två mil (sammanlagt). Du bestämmer själv vilka mål du vill sätta, och gör det utifrån dina förutsättningar och vad du känner är en lustfylld och rolig utmaning.

Prova något nytt – en ny träningsform eller kanske en ny träningskompis. Kroppen vänjer sig efter hand vid det du utsätter den för. Om du alltid går på samma pass eller springer samma runda blir det ingen vidareutveckling. Våga prova något nytt så kommer du att få andra resultat.
Om du brukar träna kondition är det dags att prova styrketräning, om du är mest van vid att köra bas- eller medelpass, våga ta steget och prova nästa nivå. Kanske du inte klarar det perfekt första gången, men efter några försök är du på banan.
Prova ett mer koordinationskrävande pass än du brukar, prova ett mer krävande typ av pass, eller gör något HELT annat; gå en crawlkurs, prova traillöpning eller military fitness, gå en kurs i tango eller bugg – vem vet, du kanske hittar en helt ny passion.

Morgonrutiner som förenklar
Forskning visar att den som tränar på morgonen eller förmiddagen har lättare att göra det till en rutin. Troligtvis beror det på att det blir färre störande moment innan man kommer iväg, inga försenade möten eller annat som gör att man måste tänka om och göra en ny planering.
I jul har du alla möjligheter att skapa sunda morgonrutiner. Kanske kan du smyga iväg på en power walk eller joggingrunda innan resten av familjen vaknar. Kanske kan du träna på ett morgonöppet gym eller gå på ett tidigt träningspass. Kanske kan du önska dig några PT-timmar i julklapp och boka in en tid under ledigheten?

Bra julklappar att önska sig – eller ge bort

  • Presentkort på personlig träning
  • Presentkort på SPA, massage, fotbehandling, manikyr

  • Träningskort

  • Träningskläder

  • Nya träningsskor

  • Smart necessär; småflaskor med schampo, tvål och lotion som alltid kan ligga i träningsväskan.

  • Handduk

  • Yogamatta