Kom igång med motion

5 tips för motionsnybörjaren
Publicerad 7 februari 2018

Som nybörjare kan det kännas obehagligt att träna. Till och med att ta trapporna istället för hissen kan kännas jobbigt, pulsen rusar och det blir svårt att andas normalt. Kanske blir du avskräckt och tror att träning inte är något för dig. Det allra viktigaste för att inte bli avskräckt är att utgå från dina egna förutsättningar och börja försiktigt. Det behöver absolut inte vara löpning eller gym, något litet är alltid bättre än att sitta i soffan.

Här är våra bästa nybörjartips:
1. Rätt inställning

Släpp kraven och förväntningarna, jämför dig inte med andra utan utgå från dig själv. Vad vill du att träning eller rörelse ska vara för dig? Att ta trappan istället för hissen lite oftare, att försöka komma ut och leka med barnen istället för att titta på film?

2. Var inte rädd för att flåsa

För att få en positiv effekt av träningen bör vi se till att få upp flåset. Var därför inte rädd att flåsa på och tillåt dig att bli varm i hela kroppen. Om man inte tränat så mycket innan börjar vi lätt att flåsa bara vi går upp för trappan. Men om du kommer igång regelbundet och inte går ut för hårt så kommer det snabbt att kännas lättare.

3. Hitta något som du gillar

Att göra något som du inte gillar kommer aldrig att fungera. Vad tycker just du är roligt eller känns bra?

4. Känn efter

Har du problem med kroppen, eller får ont i knäna av att promenera är till exempel simning eller vattengympa mer skonsamt. Att börja för hårt kan också ge problem.​

5. Våga vara nybörjare

Om du testar en ny träningsform på en träningsanläggning, våga fråga om hjälp eller berätta för ledaren att du är ny. Det är vanligt att ledaren faktiskt frågar om någon är ny, alla har varit nybörjare någon gång!