Kom igång och träna utan skador

Lika svårt som att motivera sig att börja träna, kan det vara lätt hänt att träna för mycket när man väl är igång. Se upp så du inte går i skadefällan och får motsatt effekt. Följ våra goda råd och lägg upp en rimlig plan för dina träningsrutiner!
Publicerad 13 februari 2017

1. Välj rätt utrustning!

Ska du exempelvis löpträna behöver du en sorts skor, ska du gå på gym behöver du en annan funktion. Funktionskläder vid utomhusträning rekommenderas!

2. Slappna av!

Var avslappnad och närvarande inför varje pass. Kommer du stressad och kastar dig in i övningarna är risken stor att du sträcker dig eller trampar snett. Ta några djupa andetag och njut av träningen.

3. Skynda långsamt!

Känn ingen stress att komma igång på hundra procent vid de första träningstillfällena.

Det är viktigare att göra övningarna rätt och att de får ta lite längre tid. Du måste inte bevisa något för någon. Varken som nybörjare eller som van motionär. Träna generellt mjuka pass i början, och öka intensiteten gradvis.

4. Lägg tid på uppvärmningen!

En bra uppvärmning kan vara avgörande för att undvika skador! Har du inte tränat på länge så börja med att utföra enkla och för kroppen naturliga övningar.

5. Träna styrka och rörlighet!

I synnerhet om du ska ut och springa. Bålmuskulaturen påverkar hela din kroppshållning under löpträningen. Stretcha regelbundet för att öka kroppens rörlighet. Det finns mängder med övningar att hitta på internet. Behöver du extra hjälp, boka en tid hos sjukgymnast eller en personlig tränare.