Övningar för bättre hållning

Att ha en rak och stolt hållning gör mycket för vårt utseende och hur vi uppfattas. En bra hållning ger en behagligare framtoning och är bättre för din kropp.
Publicerad 27 februari 2017

En ihopsjunken och kutig hållning kan få dig att se osäker och obekväm ut och kan dessutom slita på din rygg. Så sträck på dig och var stolt över dig själv. Här kommer några tips på övningar som hjälper dig att förbättra din hållning och gå rakryggad genom livet. 
Kroppsspråk påverkar vår självbild- Faktum är att vårt eget kroppsspråk påverkar hur vi känner oss. Med rätt kroppsspråk kan vi känna oss mer bekväma och mer självsäkra i oss själva. Experiment visar att personer som går raka i ryggen, brer ut sig och vågar ta plats gör bättre ifrån sig på arbetsintervjuer jämfört med personer som kryper ihop, har dålig hållning och ett osäkert handslag. Du påverkar dig själv genom hur du rör dig och kan helt enkelt lura kroppen att bli mer självsäker. Att börja med bra hållning är därför inte bara bra för din kropp utan även för din självbild. 
Magstöd - För att ha en stark rygg krävs det att du inte bara tränar ryggen, utan också magen. Bålstabilitet är A och O för en stark rygg. I alla övningar du gör när du tränar är det viktigt att du har stöd i magen för att inte belasta ryggen på fel sätt. Genom att suga in naveln och spänna till så känner du stödet i magen. Detta kan du även göra när du sitter ner. Genom att dra in naveln och känna magmuskulaturen sträcker du automatiskt på dig. Vi är många som sitter framför datorn många timmar om dagen och det är lätt att säcka ihop och böja ryggen och rotera axlarna framåt. 
Axlar och skulderblad- Framåtroterade axlar är ett vanligt problem som ger dålig hållning och kan även ge smärta i axlar och skuldror. Styrketräning med mycket fokus på bröstmuskulatur kan dra axlarna framåt. För att komma tillrätta med detta är en bra övning denna som är inspirerad av kobran i yoga. Du ligger platt på mage med tårna i golvet, armarna längs sidorna och blicken riktad mot golvet. Det är viktigt att du tittar rakt ner under hela övningen. Du lyfter sedan upp ryggen en bit och för armarna snett bakåt med tummarna uppåt. Skulderbladen pressas ihop och du håller denna position i några sekunder innan du slappnar av och åter lägger dig platt på golvet. Upprepa övningen minst 5 gånger. 
Enkla övningar i vardagen - För en bra hållning behöver du vara avslappnad, du ska inte behöva anstränga och spänna dig för att ha rak rygg. Om du behöver det, behöver du träna upp musklerna så att de blir starkare och smidigare. Genom allsidig styrketräning där du tränar både rygg, mage och bål får du en bra grund. 

Du kan också göra enkla övningar vid ditt skrivbord eller var som helst det passar dig för att förbättra din hållning.

Övningar vid ditt skrivbord för bättre hållning

  • När sitter du vid skrivbordet: dra in hakan mot halsen så att din dubbelhaka syns, vrid sedan huvudet åt höger och sedan åt vänster. Upprepa ett antal gånger.
  • Tänk på att vila handleden mot underlag medan  du skriver på tangentbord eller använder musen.
  • Rulla axlarna bakåt. Du kan rulla båda axlarna bakåt samtidigt eller en åt gången. För en större rotation kan du rulla med hela armen i stora cirklar.
  • Placera händerna i svanken och pressa armbågarna bakåt samtidigt, detta ska kännas i skulderbladen.  Kom ihåg att lyfta upp bröstkorgen.
  • Lyft upp höger arm rakt upp och sträck vänster längst ner mot låren och titta åt vänster. Kom ihåg att hålla lång rygg. Upprepa på andra sidan. 
  • Att börja tänka på din hållning och få in några enkla övningar varje dag kan ge stora skillnader. Kika på din hållning varje gång du går förbi en spegel så påminns du om att sträcka på dig.