Självförtroende på gymmet

Att gå till gymmet är en skrämmande och jobbig upplevelse för många. Det kan vara lätt att känna dig bortkommen bland utrustning och vikter.
Publicerad 9 november 2015

Det kan kännas obekvämt när du inte vet hur de olika maskinerna fungerar, hur olika övningar ska utföras och framförallt att träna själv när andra ser på. Här är några tips på hur du blir mer bekväm på gymmet och kan få ut mesta möjliga av din träningstid!

Våga fråga
Om du inte vet hur olika maskiner fungerar eller vilka övningar du kan göra med fria vikter-fråga! De allra flesta delar gladeligen med sig av sina kunskaper. Många personer har träning som sitt stora intresse och besitter en massa kunskap. Många ser det rentav som en komplimang att bli tillfrågade. Vill du inte fråga någon som tränar finns det på de allra flesta gym personal som gärna visar och introducerar maskinerna för dig. Vill du få ännu mer guidning kan du boka in en personlig tränare som ger några grundläggande tips så att du kan fortsätta träna på egen hand.

Ta med en vän
Tycker du att det är obehagligt att gå till gymmet själv, ta med en kompis! Det kan vara skönt att inte vara den enda som inte har full koll på läget och kunna skratta tillsammans om något känns roligt eller ovant. Men var inte rädd för att träna ensam. Många föredrar att träna ensamma för att kunna ge fullt fokus på träningen och ha lite egen tid. Pröva vad som känns bäst för dig.

Ha en plan
Det är bra att ha en plan för ditt träningspass innan du kliver in på gymmet. Om du vet på ett ungefär vilka övningar du vill utföra eller vilka muskelgrupper du vill fokusera på får du ut mer av ditt träningspass. I stället för att gå och lyfta på måfå kan du göra din träning effektivare genom att bestämma på förhand. Att ha en övergripande målsättning, inte bara för passet utan vad du vill uppnå med träningen på sikt, är också bra för att få ut mer av din träning. Vet du inte hur du ska göra är det som sagt bra att konsultera någon professionell i början för att komma igång. Det är viktigt att utföra övningarna på rätt sätt för att undvika skador. Mycket tips och övningar finns också på Youtube.
Ibland kanske en maskin du tänkt använda är upptagen, men tveka inte att fråga om du får köra emellan eller ha en paus-övning i beredskap om du behöver vänta en stund.

Gör träningen till din bästa tid
Att göra ett träningspass till egen tid och den stund på veckan när du verkligen fokuserar på dig själv och din kropp kan vara en bra inställning som gör det enklare att våga ta för dig på gymmet. Det är ju därför du är där, för att må bättre i kropp och därmed också själ. Låt ingenting komma i vägen för ditt välmående. Förbered en spellista som får dig att orka lite extra och gör dig glad. Ett annat tips är att ha sköna och funktionella träningskläder som du trivs och känner dig bekväm i.