Sommarmotion

Semester och långa, lata stranddagar är vi väl förunnade under sommaren. Ta del av våra tips för hur du kombinerar vila och aktivitet i sommar.
Publicerad 1 juli 2016 | Uppdaterad 19 juni 2023
Sommarmotion med aktiviteter på stranden Sommarmotion med aktiviteter på stranden
Semester och långa, lata stranddagar
Lite träning räcker långt

Genom att hålla igång en viss träningsrutin under sommaren undviker du att förlora de framsteg du kämpat så hårt för. Det är bättre att sänka kraven än att hoppa över träningen helt. Det krävs nämligen inte mycket träning för att underhålla den muskelmassa och kondition du redan har byggt upp. Målet kan till exempel vara att röra på sig en stund varje dag för att upprätthålla regelbundenheten. Det behöver inte vara så svårt, alla aktiviteter där man rör kroppen är bra. Det är många som av förståeliga skäl vill slippa gymmet under semestern. Ta istället en cykelutflykt, en simtur, långa promenader, lek med barnen, ta med strandtennisracket och en fotboll på utflykten eller gör ett par enkla styrkeövningar med jämna mellanrum. Eller kombinera träningen med att prova på aktiviteter som kitesurfing, vindsurfing, paddle board eller kajak.

Utnyttja de långa dagarna

Under semestern kan det vara enklast att lägga träningen på morgonen så att den inte krockar med dagens planer. Utnyttja ljuset och träna före frukost. Då är temperaturen lägre och träningen hänger inte över en som ett dåligt samvete hela dagen. Dessutom ger morgonträningen energi som håller dig pigg hela dagen.

Planera för aktivitet

Planera för en aktiv semester och packa ned joggingskor och lätta träningskläder som är enkla att tvätta och torka. Hopprep, träningsband och en träningsapp tar knappt någon plats och kan underlätta träningen på resan.

Backintervaller

Vill du minimera tiden som läggs på träning under semestern är backintervaller ett bra alternativ. Det ger intensiv och effektiv träning på kortast möjliga tid. Hitta en ganska brant uppförsbacke som du kan springa uppför på 30-60 sekunder. Värm upp i fem minuter och spring sedan så fort du kan uppför backen. Jogga ned i långsam takt. Upprepa ca tio gånger eller så länge du orkar. Effektivare träning är svårt att hitta.

Kroppstyngdövningar

Det går att träna i stort sett hela kroppen med bara kroppsvikten. Det kräver ingen utrustning och är ett praktiskt sätt att träna på semestern. Klassiska övningar som armhävningar, knäböj, benlyft, utfall, plankan, situps, dips och burpees är några exempel, men det finns mycket mer än så.

Promenader och joggingturer

Utforska närområdet genom långa promenader eller joggingrundor under resan. Locka med hela familjen och se det som ett tillfälle att umgås.

Yoga

Yoga tränar upp både funktionell styrka och flexibilitet och kan göras i princip var som helst. Redan efter en månad kan du märka skillnad i smidighet, styrka och spänningar som släpper. Det är perfekt semestermotion eftersom det samtidigt övar upp förmågan till avslappning och mental närvaro. Det finns många olika typer av yoga att välja mellan, allt från intensiva och svettiga till lugnare och mer meditativa varianter. 

Våra medlemskap

Vi ger dig verktygen du behöver för att skapa en hälsosam livsstil och nå dina mål.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.

/ Bas /

Bra om du vill: göra din hälsoresa på egen hand.
Du får: vår prisbelönta app som ger dig verktygen du behöver för att lyckas.

/ Premium /

Bra om du vill: få stöd och inspiration av en coach.
Du får: vår prisbelönta app, personlig kontakt och uppföljning, samt fysiska och livesända workshops med andra medlemmar.