Stillasittandets faror

De flesta av oss spenderar en stor del av dagen sittandes. Av arbetsdagens åtta timmar är det många som sitter sex-sju av dem, plus vid matbordet och i tv-soffan.
Publicerad 11 november 2015

De flesta av oss spenderar en stor del av dagen sittandes. Av arbetsdagens åtta timmar är det många som sitter sex-sju av dem, plus vid matbordet och i tv-soffan. Kroppen är avsedd att vara i mer eller mindre konstant rörelse under hela dagen och allt detta sittande kan skapa problem längre fram.

 

Sitta - det nya röka
Långvarigt sittande främjar ett antal allvarliga sjukdomar, bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancer, depression och övervikt. Detta är en helt egen riskfaktor som är oberoende av till exempel träning och vikt. Det går alltså inte att motverka sittandets skadeeffekter med en timmes hård träning. Kroppen behöver snarare måttlig rörelse under hela dagen. Risken för övervikt är samtidigt mer än dubbelt så stor hos dem som sitter mycket och ur hälsosynpunkt är det minst lika viktigt att minska stillasittandet som att träna.
De farliga konsekvenserna som stillasittandet för med sig beror framför allt på den effekt som brist på muskelarbete har på energiförbrukningen, fettomsättningen och genuttrycket. Det påverkar också halterna av vissa hormoner och inflammationsämnen som kan främja sjukdomar. Stillasittandet tar ofta ut sin rätt senare i livet. Problem med rygg och nacke kan komma snabbt, men allvarligare sjukdomar som cancer och hjärtsjukdom dyker vanligen upp långt senare.

 

Minska stillasittandet
På grund av arbetet måste många trots allt sitta en stor del av dagen. Försök bryta stillasittandet lite i taget med många korta pauser under dagen. Det viktiga är att på något sätt aktivera musklerna varje timme. Stå upp och jobba så mycket som möjligt om du har ett höjbart skrivbord, utnyttja lunchen till en rejäl promenad varje dag, gör ett par styrkeövningar på kontoret och ta små promenadpauser varje timme på 5-10 minuter. Passa på att prata i telefon, diskutera något med en kollega eller ta en gående kaffepaus.
Hemma i soffan kan man utnyttja reklamavbrotten till att göra några armhävningar eller ta ett par vändor upp och ned i trappan. Det bästa är förstås att dra ned på TV-tittandet och istället ta en uppfriskande kvällspromenad eller göra lite avslappnande yoga före läggdags.
När sittande är oundvikligt är det viktigt att tänka på hur man sitter. Var uppmärksam på hållningen och andningen. Sitt med fötterna i marken och rak men avslappnad rygg. Andas djupt ned i magen. Sitt gärna utan ryggstöd eller på en pilatesboll ibland för att aktivera fler muskler.

Den underskattade promenaden
Något så löjligt enkelt som en promenad är häpnadsväckande effektivt för att förbättra hälsan. Redan efter två minuters promenad har ämnesomsättningen ökat och de system som påverkar blodsocker och kolesterol aktiverats. Ett par timmars promenad i veckan kan kraftigt reducera risken för hjärt- och kärlproblem, diabetes och övervikt. Dessutom förbättrar det den psykiska hälsan och ökar på den förväntade livslängden med ett antal år.