Sommaraktiviteter

På sommaren finns en massa härliga aktiviteter du kan ägna dig åt utomhus. Förutom promenader och simning finns det en massa kul vi kan göra tillsammans när värmen och ljuset är med oss
Publicerad 9 november 2015 | Uppdaterad 31 maj 2022

Lustfyllda aktiviteter som håller igång kroppen lite lagom är bra att variera dagarna med. Många av aktiviteterna gör att du upplever och njuter mer av naturen och det gör även sinnet gott.

Paddling
Att hyra en kanot eller kajak och paddla runt på havet, längs en kanal eller i en sjö är en väldigt härlig aktivitet. Att ljudlöst glida fram genom vattnet och vara en del av naturen är en underbar känsla. Paddling är dessutom bra träning för armar och axlar. Att paddla tillsammans med familjen eller vänner gör det extra mysigt och du kan ta med dig picknick och äta vid ett trevligt ställe du hittar på vägen.

Stavgång
Stavgång betyder promenader med stavar. Det är en riktigt bra träning som bättrar på konditionen och ökar förbränningen. Ska du ta en promenad gör du dig själv en tjänst genom att ta med stavarna. För att det ska ge effekt ska du aktivt använda stavarna och trycka ner dem bakom kroppen i varje steg. När du står still ska armarna vara i 90 graders vinkel. Använder du stavar med fjädring hjälper det förbränningen ytterligare. Förutom att använda stavarna i varje steg ska du också tänka på magstödet, spänn magen och dra naveln inåt, och håll ett tempo som är snabbare än vanligt promenadtempo.

Strandaktiviteter
Ska du spendera en dag på stranden kan det vara kul att ha med dig något att sysselsätta dig med. Beachvolley och strandpingis är två roliga aktiviteter att göra. För beachvolley behövs en boll och helst ett nät om ni spelar med två lag, men det går lika bra att passa bollen sinsemellan ändå. För strandpingis behövs varsitt racket och en boll. Att stå i vattenbrynet och spela tillsammans är väldigt kul. Är du på en stor strand finns ibland aktiviteter som vattenskidor och vindsurfing som både är kul att testa på och bra träning.

Klättring
Klättring kan du ägna dig åt året om, men utomhusklättring är såklart allra bäst på sommaren. Klättring kräver en del styrka, precision och koncentration och kan vara väldigt nervkittlande. Belöningen när du klättrat till toppen och har en härlig utsikt är väl värt besväret på vägen upp. Att klättra med linor och kilar görs självklart bäst med erfarna instruktörer, men att gå eller klättra upp för ett berg går bra att göra själv så länge du är försiktig.

Plogging

Haka på den senaste trenden - plocka skräp när du ät ute och joggar/springer/paddlar etc. så slår du två flugor i en smäll! Plogging är inte bara bra för naturen, det gör även gott för dig - tänk squats när du springer. Bli en miljöhjälte du med!

Geo-caching

Ge dig ut på skattjakt! Roligt för både stora och små. Du använder dig att GPS-systemet på din mobil för att hitta koordinaterna där skatterna, eller de så kallade cacherna är gömda. Allt du behöver är att skapa ett gratis konto på geocaching.com för att kunna logga dina cacher som du hittar. Cacher finns utplacerade över hela världen så förmodligen finns det gott om cacher att hitta oavsett var du befinner dig. Lycka till!