Vad händer i din kropp… när du är fysiskt aktiv

I del 4 av 6 i vår temaserie “Vad händer i kroppen” fokuserar vi på hur motion påverkar kropp och mående och hur olika aktiviteter kan ge effekter som gynnar dig här och nu så att du vill röra på dig.
Publicerad 23 juli 2020

Vi vet alla att fysisk aktivitet har många fördelar, både synliga och mindre synliga (ökad muskelmassa och minskade hälsorisker). Men visste du att träning även har en omedelbar påverkan på hur kroppen och hjärnan fungerar? Genom att flytta vårt fokus från långsiktiga fördelar till det vi faktiskt konkret upplever här och nu kan göra oss mer benägna att njuta och hålla fast vid att röra på oss.

3 snabba fakta

  1. Studier visar att bara ett enda träningspass kan öka nivåerna av humörhöjande signalsubstanser såsom dopamin och serotonin.
  2. Efter träningen arbetar vår interna termostat för att kyla vår kroppstemperatur, vilket kan hjälpa oss att somna.
  3. Att utöva lätt konditionsträning efter en måltid som innehåller mycket fett, har visat sig kunna sänka blodfetterna (triglycerider). Lägre halter av triglycerider minskar risken för åderförfettning och hjärtsjukdomar.

Relaterad artikel:

Att göra


Skriv ner din kortsiktiga intention till att röra på dig som får dig att faktiskt vilja göra det. Läs det sedan varje morgon. Inspireras av vad andra medlemmar säger.

“Yoga på morgonen hjälper mig starta dagen i nuet och i tacksamhet.”

“Jag gillar cirkelträning, särskilt på morgonen. Jag känner mig stark och vet att jag kan hantera vad som än dyker upp under dagen.”

“Min favoritträning just nu är paddla kajak. På sjön finner jag lugn i det stilla vattnet och glädje i att se djurlivet. Mina armar och min själ växer sig starkare för varje paddeltag.”

“Promenader är ett skönt sätt att röra mig på och jag rensar huvudet.” 

“Jag springer! Andningen är terapeutisk liksom känslan som infinner sig när jag är klar.”

“Styrketräning får mig att slappna av, jag sover bättre, tänker klarare och orkar mer i vardagen.”

“Ridningen och tillvaron i stallet är balsam för själen och för kroppen!”

“Jag cyklar så ofta jag kan. Det gör att jag känner mig fri, får rensa huvudet på tankar och får ny energi.”

“Långa promenader i skön natur ger mig lugn o ro i själen.”

“Gruppträning av olika slag är superhärligt! Mår så bra när jag svettats ordentligt under ett spinningpass, eller när jag är sådär skönt avslappnad efter ett yogapass.”

“För mig gäller raska promenader. Jag kan vara trött, orolig, stressad eller missmodig innan jag ger mig ut men efter bara en stund känner jag lugn och mer tillförsikt. Hjärnan bearbetar bekymmer betydligt mer konstruktivt och jag har ofta en lösning eller åtgärd med mig hem i bagaget. Eller bara ett lugn kombinerat med energi.”

“En timme på crosstrainern brukar jag ta till när jag vill rensa huvudet och få ut mina känslor efter en jobbig dag, blir som att jag får ut allt och kan nollställa mig till dagen efter.”