5 frågor som hjälper dig att äta mer medvetet

Publicerad 7 maj 2024

Har du någonsin ätit något bara för att det fanns där? Det är helt normalt. Men nästa gång kan det vara bra att stanna upp och ställa dig dessa 5 S frågor.


Låt oss gräva lite djupare…

Om du svarade ja på någon av dessa frågor, ägna en minut åt att fundera över vad som faktiskt driver dig att sträcka dig efter maten. Sedan, om det inte får plats i din Pointsbudget och inte är något du verkligen kommer att njuta av (dvs inte värt att justera dina planer för), prova dessa idéer för vad du kan göra härnäst.

Om maten är precis framför näsan på dig, och detta är vetenskap – att se eller sniffa på en viss mat kan få dig att vilja ha den.

  • Därefter: Gå därifrån eller fokusera på något annat. Att skapa fysisk distans (eller åtminstone ett mentalt avstånd) mellan dig och maten kan minska suget.

Om maten känns igen från en speciell situation, som popcorn på bio, kan suget komma automatiskt – du kopplar helt enkelt ihop det som händer med maten.

  • Därefter: Pausa och fråga dig själv: "Skulle jag verkligen äta det här om jag var hemma och inte gjorde någonting?"

Om maten känns speciell är det normalt att vilja ha den. Tänk på smaker från förr som till exempel favoriter från när du var barn eller annan mat som varit viktig för dig.

  • Därefter: Skaka av sig minnesbilden. Vill du verkligen ha det eller är det bara minnet du vill minnas?

Om maten skildras på ett fint sätt, kan det skicka signalen: "Ät det här! Det är så läckert!" Till exempel beskrivningar av rätter i en meny, ofta med ord som krämig eller krispig.

  • Därefter: Läs igen, hoppa över adjektiven och känn efter hur det låter nu, som en ganska vanlig rätt, eller hur.


För att vara tydlig, det är helt ok att bestämma sig för att äta tårta för att du är på en födelsedagsfest eller att beställa en rätt som låter magiskt god. Målet är att göra det eller vilket val som helst medvetet. Då kommer du att vara nöjd med ditt val och må bra. Om du däremot väljer utan eftertanke och låter det vi beskrivit styra dina val är risken stor att du kommer att känna dig missnöjd eller besviken.

Oavsett vad du slutar göra eller äta, är själva handlingen att stanna upp för att tänka efter, en vinst i sig. Och även små vinster är viktiga på din resa mot en hälsosammare vikt.