Är mitt viktminskningsmål rätt för mig?

Veckans strategi
Publicerad 2 mars 2023

Du hittar Veckans strategi som PDF här.

Svaret beror faktiskt på den här frågan: Är ditt mål nåbart, hållbart och meningsfullt för dig? För att ta reda på det, börja med ett mål på 0,5-1 kg per vecka och utgå därifrån.

Låt oss gräva lite djupare…

Det är normalt att ha en önskan om att vilja nå en viss siffra på vågen. Och du kan komma dit, om det är ett rimligt och realistiskt mål, men du behöver ge dig själv tid. Det är även helt normalt att inte vilja sätta en specifik målvikt utan att istället ta viktminskningen en vecka, eller en månad, i taget. Du behöver inte att ha ett långsiktigt större mål för att bli framgångsrik.

Ditt “rätta” mål - det som du sannolikt kommer att kunna uppnå - kommer alltid att vara ett mål som du kan dela upp i mindre steg och som känns nåbart på ett hälsosamt sätt (såsom t ex 0,5-1 kg per vecka). Det betyder att det är ett mål du kan nå utan att behöva vara för strikt mot dig själv och utan att behöva offra middagsbjudning, födelsedagstårta, eller något annat som är viktigt för dig.

Kom också ihåg att alla mål är justerbara. I takt med att veckorna går och du samlar på dig små framgångar - eller när “livet” kommer emellan och motgångar inträffar - var inte rädd för att anpassa och justera. Du kan sätta ett nytt mål eller bara hålla dig till kortsiktiga mål. Viktresan är inte en spikrak väg framåt. Att justera din destination och definition av framgång är ok! Det kan till och med vara nyckeln till att skapa momentum så att du kan hålla i och fortsätta din resa.

Läs mer om månadens tema som handlar om vanliga frågor och funderingar man kan ha under viktresan.