Hantera bakslag utan att tappa momentum

Publicerad 9 februari 2022

Veckans strategi finns som PDF här.

Vi kommer att stöta på utmaningar och snubbla längs vägen mot målet och när det händer behöver vi veta hur vi ska hantera det. Men ibland avfärdar vi bakslag genom att tänka tankar som “Ja,ja, jag tar tag i det senare” eller “det kommer att ordna sig”. Den här typen av “det-löser-sig-tankar” kan göra att det känns bättre i stunden, men det hjälper inte situationen vi hamnat i.

Låt oss gräva lite djupare…

Även om det är lockande att vifta bort en motgång genom att tänka att du ska ta tag i det sen, så gör du dig själv en otjänst. Det bästa du kan göra för att komma tillbaka på rätt spår är att ha en handlingsplan för vad du ska göra här och nu. Det betyder inte att du ska vara hård mot dig själv - att vara snäll mot dig själv när saker och ting inte går som du tänkt dig är viktigt!

Men om vi blir för snälla genom att hela tiden tänka att det löser sig, utan att vi har en riktig plan för hur det ska lösa sig, kan det leda till att ett litet snedsteg blir till ett stort fall på sikt.

Tricket är att uppmärksamma dig själv på när den här typen av “det-löser-sig-tankar” dyker upp och sedan ta reda på vad du behöver göra för att komma tillbaka på rätt spår. Så nästa gång du kommer på dig själv med att lättvindigt avfärda ett bakslag ska du använda det som en signal för att omedelbart skapa en handlingsplan för vad du ska göra för att fortsätta mot mål.

Läs mer om varför det är viktigt att omfamna nuet.