Hitta portionsstorlekar som funkar för dig

Veckans strategi
Publicerad 2 oktober 2023
Hur ser en lagom portion ut? Portionsstorlekar är individuella och här finns inget rätt eller fel. Det viktiga är att du hittar en portionsstorlek som passar dig. Här kommer lite förslag som kan hjälpa dig att komma fram till en portionsstorlek som är lagom för dig.
Låt oss gräva lite djupare…

Har du någon gång varit på fest där det serveras mat från en buffé och noterat att det du valt inte är vad alla andra valt? Det är helt normalt. Mängden mat som du behöver för att hålla dig mätt och som dessutom passar in i din Pointsbudget kanske inte alls funkar för din bordsgranne. Portionsstorlekar är individuella och det finns ingen mängd som passar alla.

Så vad är egentligen den “rätta” portionsstorleken för just dig? En lagom portionsstorlek är en portion som gör dig mätt och som ryms inom din Pointsbudget. Många olika faktorer kan påverka hur du äter, och det kan därför kännas tryggt att veta hur en lagom mängd ser ut. Inte minst av mat som vi äter ofta! Att ta reda på vad som är din rätta portionsstorlek kan också göra att du känner dig mer bekväm och trygg i situationer där det bjuds på mat.

Du kanske behöver mäta eller väga din portion till att börja med. (Ett tips är att ha matvågen nära till hands i köket.) Men efter hand blir det enklare för dig att se vad som är lagom när du lägger upp din portion. När du väl lärt dig detta blir det också lättare att hitta portionsstorlekar som kommer att hjälpa dig att nå dina långsiktiga mål.

3 snabba fakta

1. På vissa livsmedelsförpackningar står det angivet hur mycket en portion är, vilket är en generell information.

2. En portion är mängden du väljer att äta vid ett tillfälle.

3. Den portionsstorlek som är rätt för dig är en portion som gör dig mätt och ryms i din Pointsbudget.