Hur du kommer igång och blir aktiv

Veckans strategi
Publicerad 16 maj 2023

Du hittar Veckans strategi som PDF här.

Ett, ingen är någonsin i för dålig form för att vara fysiskt aktiv. Två, innan du börjar träna din kropp måste du träna upp ditt tankesätt. Tre, fortsätt läs nedan!

Låt oss gräva lite djupare…

Tankar reflekterar inte alltid verkligheten, och då särskilt när det kommer till fysisk aktivitet. Kan du gå från att ta 50 steg om dagen till att springa 5 km över natten? Nej, och det borde du inte heller. Så fråga dig istället vad som är rimligt att börja med? En lite längre promenad? Några enkla övningar hemma? Med tiden kan fem minuter förvandlas till 10, sedan 30, och sedan en joggingtur eller ett helt pass.

Nyckeln till att komma dit är att vara uppmärksam på när dina tankar säger till dig att du är i för dålig form för att börja komma i form. De tankarna kan hindra dig från att ens försöka, så det är viktigt att vara uppmärksam och “ta hand om dem”. Dela upp aktiviteten i mindre steg så får du kontinuerliga bevis på att du visst kan vara aktiv. Det bygger upp ditt självförtroende och din kondition, vilket ger extra pepp när du ska vidare och ta steg efter steg.

På vägen mot ett hälsosammare liv ändrar du dina matvanor genom ett beslut i taget. Du går ner kilo för kilo. Detsamma gäller för aktivitet, ta det ett steg i taget och njut av alla framgångar och hälsofördelar som kommer med att bli mer aktiv. Och kom ihåg, allt börjar med ett enkelt första steg.

Läs mer om månadens tema som handlar om hur du kan hantera ohjälpsamma tankar.