Hur ett nej-tack kan gynna din vikt- och hälsoresa

Publicerad 19 september 2023
Att säga “nej” till sådant som inte går i linje med våra mål kan kännas jobbigt (oavsett om det är att tacka nej till en bit tårta, ett extra avsnitt av en TV-serie, eller en utekväll). Nästa gång du artigt tackar nej (eller vill tacka nej), skifta ditt fokus till det du faktiskt säger “ja” till.
Låt oss gräva lite djupare…

Det är sällan roligt att säga “nej” till något. Och om du kommer på dig själv med att fokusera på vad du går miste om är du inte ensam. Många av oss tenderar att uppehålla oss vid vad vi ger upp eller går miste om, vilket kan göra att vi känner oss begränsade och missnöjda. FOMO (fear of missing out), dvs rädslan för vad man missar, är påtaglig.

Men det är även JOMO (joy of missing out), dvs glädjen i att missa något. Genom att skifta ditt fokus från sådant du inte kommer att få uppleva (fler pizzaslice, ytterligare ett avsnitt av din favoritserie, eller en utekväll) till allt du kommer att få (en intakt budget, åtta timmars sömn, mer tid att röra på dig, hälsosammare vanor, etc) kan du bekämpa ohjälpsamma tankar och göra plats för ännu fler “Ja”-stunder.

Detta skifte handlar inte om att försköna att säga “nej”. Det handlar om att lägga märke till vad du får i gengäld och hur du utvecklar nya vanor och gör de bättre valen för dig. Det är något att uppmärksamma och fira!

3 snabba fakta

1. När vi jobbar mot ett mål som kräver att vi förändrar vårt beteende, behöver vi vanligtvis göra förändringar i våra prioriteringar.

2. När vi säger nej har vi en tendens att fokusera på vad vi ger upp eller vad vi kommer att gå miste om.

3. Vi kan känna oss mer fokuserade och inspirerade om vi istället fokuserar på vad vi vinner på att säga nej.