Hur hanterar jag en mindre viktuppgång?

Veckans strategi
Publicerad 23 mars 2023

Du hittar Veckans strategi som PDF här.

Att vikten fluktuerar är normalt och därför behöver vi inte agera på varje viktökning som sker. Men om du börjar skönja en uppåtgående trend kan du påminna dig om att även det är normalt. Men för att den inte ska fortsätta är det dags att sätta din plan i verket. Har du ingen plan? Ta hjälp av nedan.

Låt oss gräva lite djupare…

Att gå upp lite i vikt är jobbigt, även om det är normalt att det sker emellanåt. Så det är ok om du känner dig besviken, modfälld eller orolig. Försök bara att inte klandra dig själv eller leta efter en syndabock. Oftast finns det ingen och oavsett så kan du inte ändra på det förflutna.

Men du kan i förväg planera för hur du ska agera när det sker. Även om det inte finns en given siffra på vad som anses vara en liten viktökning vs vad som är normal viktfluktuation, så är det smart att agera om du gått upp mer än 1,5 kg de senaste två veckorna.

För att veta hur du ska agera är det bra att upprätta din plan när du befinner dig i ett “lugnt” tillstånd och vågen visar nedåt. Då kan du zooma ut och ta i beaktande vad som fungerar för dig och göra en plan som är genomförbar och som du kommer kunna hålla fast vid. Jämför det med hur du i stundens känslomässiga tillstånd kanske skulle agera genom att försöka överkorrigera viktökningen, bara för att bli ännu mer frustrerad när du inte kan få till 10 nya vanor på en vecka eller hinna dubbla antalet träningspass. Eller så kanske du svänger till den andra ytterligheten och bara vill ge upp.

Små viktökningar är vanliga, även bland de som har gått ner i vikt och nu håller vikten. Ta med dig detta: 82% av medlemmarna i ViktVäktarna® Success Registry säger att de tänker på tidigare framgångar som hjälp för att komma tillbaka på banan efter en viktuppgång.* Luta dig mot de vanor som fungerar för dig och dra nytta av dina styrkor för att försäkra dig om att en liten viktökning bara blir ett gupp på vägen, och inte slutet på din resa.

*WW Success Registry är en forskningsstudie som består av WW-medlemmar som gått ner minst 9 kg och bibehållit den viktminskningen i ett år. Låter det som du? Dela din framgång och gå med i studien idag.

Läs mer om månadens tema som handlar om vanliga frågor och funderingar man kan ha under viktresan.